Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Zimní údržba silnic letos vyšla dráž. Částka už přesáhla 30 milionů

Zimní údržba dálnic a silnic prvních tříd v Olomouckém kraji byla od loňského prosince do konce letošního února zhruba o sedm milionů korun dražší než ve stejném období před rokem. Náklady už přesáhly 30 milionů korun a ještě zdaleka nejsou konečné.

"Letošní zima překonává ty minulé," uvedl Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic. Zimní údržba v Olomouckém kraji za prosinec, leden a únor vyšla zhruba na 30,5 milionu korun bez DPH.

"Dva ze tří měsíců byly nyní dražší a celková suma peněz je letos zatím asi o sedm milionů vyšší než v uplynulé sezoně 2019 a 2020, kdy stačilo ve stejném období přibližně 23,5 milionu korun," uvedl Mazal.

Náklady nejsou konečné, protože režim zimní údržby potrvá až do konce března. "Konečný účet bude ještě vyšší, protože je a bude potřeba dále udržovat svěřené silnice bezpečně sjízdné. V celém kraji mohou noční teploty stále klesat k nule," dodal Mazal.

Na silnicích v Olomouckém kraji je v letošním roce více výtluků než jindy

Bezmála 28 tun asfaltové směsi si už letos vyžádaly opravy stovek výtluků, které v zimě kvůli častým výkyvům teplot vznikly na dálnicích a silnicích 1. třídy v Olomouckém kraji. Výtluků je více než v předešlých letech. Například v únoru jich bylo...

Sypače a pluhy musely kvůli vydatnému sněžení vyjet do terénu i v několika posledních dnech, kdy většinu Olomouckého kraje pokryla vrstva sněhu.

Kvůli častým výkyvům teplot je po zimě na silnicích v Olomouckém kraji více výtluků než v předešlých letech. Opravy stovek výtluků na dálnicích a silnicích první třídy si letos vyžádaly už více než tři desítky tun asfaltové směsi.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky silnice, počasí, údržba, Olomoucký kraj, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Tojefuk

Suska jsou drazí flákači.

Pondělí, 22. března 2021, 16:45Odpovědět

Zimní údržba silnic letos vyšla dráž. Částka už přesáhla 30 milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.