Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Olomouc připravuje revitalizaci parku. Začala kácet náletové dřeviny

Kácením poškozených a náletových dřevin a úpravou zanedbaného zákoutí začaly přípravné práce k revitalizaci parku v sousedství historického centra Olomouce. Budoucí podoba parku vzejde ze studie, kterou magistrát nyní připravuje. Zapojit chce i obyvatele města.

Plánovaná studie bude zaměřena na revitalizaci celého parku včetně přilehlých ploch a podle primátora Olomouce Miroslava Žbánka vymezí další kroky ke zlepšení stavu zeleně, vzhledu parku a průchodnosti celým územím.

"Aktuálně probíhá výběr zpracovatele studie a pak se do příprav samozřejmě zapojí i sami obyvatelé, protože plánujeme veřejná projednávání. Pokud vše půjde dobře, vrátí se do parku i některé z historických prvků, které zde architekti v minulosti navrhli," uvedl Žbánek.

Likvidace nevzhledného zákoutí ASO parku byla před několika dny zahájena kácením poškozených a zejména náletových dřevin.

"Kácení probíhá v nezbytně nutném rozsahu v té části původního parku, která se nacházela za oplocením kolem tenisových kurtů. Následovat bude odborné ošetření poškozených dřevin i oprava původní pergoly," uvedl primátorův náměstek Otakar Bačák, podle kterého místo u bývalé měšťanské střelnice už letos na jaře zkrášlí louka jarních cibulovin.

V ASO parku bude odstraněno zchátralé oplocení a pak by z areálu měla zmizet i stavba, která je v havarijním stavu.

ASO park patří do zeleného prstence lemujícího městské jádro a leží v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Místo lidé navštěvují už od 17. století. Někdejší stromořadí byla důležitým prvkem, který vymezoval území celého areálu, ve kterém byly střelecké dráhy patřící k původně klasicistní stavbě měšťanské střelnice z roku 1838.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky park, revitalizace, příroda, magistrát, Olomouc, dřevina, Aso

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc připravuje revitalizaci parku. Začala kácet náletové dřeviny  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.