Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Na střední Moravu přiletěli první tažní ptáci. Jaro je tady, oznámili ornitologové

Ornitologové v posledních dnech na střední Moravě pozorují čím dál víc tažných ptáků, kteří se vracejí z teplých krajin. Přilétají skřivani, špačci, čejky, drozdi nebo konipasi. Samozřejmě se vracejí také první čápi. To nezpochybnitelně znamená příchod jara.

"Na střední Moravu přilétají tažní ptáci a v zahrádkách již kvetou sněženky, bledule a šafrány. Jaro je tady," oznámil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Z teplých krajin se podle něho už vrátili skřivani polní i lesní, špačci obecní, konipasi bílí, čejky chocholaté, drozdi zpěvní a holubi hřivnáči.

FOTOGALERIE: Jaro se už definitivně ohlásilo

Pondělí, 22. března 2021, 17:57

FOTOGALERIE: Jaro se hlásí
FOTOGALERIE: Jaro se hlásí

"První letošní skřivani se objevili již v polovině února, ale šlo pouze o několik jednotlivců. Špačci se objevili koncem února, tak jako čejky chocholaté a konipasi bílý. Tyto první otužilce nyní již následují větší hejna špačků a čejek chocholatých. S čejkami přilétají i kulíci zlatí, kteří budou pokračovat dál až na sever Evropy, kde hnízdí. Nyní přilétají první čápi bílí," popsal Šafránek.

Pozorovatelé z Moravského ornitologického spolku již zaznamenali také přílet racků chechtavých, poláky velké i poláky chocholačky a husy velké. "V zahradách již začínají zpívat kosi, pěnkavy, zvonci a sýkory," dodal ornitolog.

Do sledování příletu vybraných druhů ptáků se v rámci projektu Jaro ožívá může zapojit i široká veřejnost. Veškeré informace jsou na adrese http://www.springalive.net/cs-cz/spring_news/jarooziva2021.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Šafránek

Štítky Střední Morava, ptáci, skřivan, Moravský ornitologický spolek, jaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na střední Moravu přiletěli první tažní ptáci. Jaro je tady, oznámili ornitologové  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.