Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Moravské divadlo divákům nabídne drama Dům Bernardy Alby on-line

Moravské divadlo v Olomouci nabídne divákům v on-line provedení drama Federika Garcíi Lorky Dům Bernarda Alby. Na pomyslné jeviště prostřednictvím obrazovek se vrátí inscenace půl roku po poslední repríze. Podobnou cestou se vydalo například i olomoucké Divadlo Tramtarie.

Inscenace Dům Bernarda Alby měla premiéru loni v lednu a kvůli protiepidemickým opatřením se dočkala pouze sedmi repríz, naposledy loni 8. října.

"Po pozitivních ohlasech na nedávné on-line uvedení baletu Sólo pro tři jsme se rozhodli zprostředkovat našim divákům a příznivcům další mimořádný vizuální zážitek, jakým Dům Bernardy Alby bezesporu je. Budeme rádi, když on-line přenos inscenace, která se setkala s přízní kritiky a obsadila i titulní stranu Divadelních novin, zaujme další publikum nebo potěší ty, kteří se na představení chystali a jejichž plány překazilo nařízení o uzavření divadel," uvedl ředitel divadla David Gerneš.

Přípravy na natáčení se rozběhly v tomto týdnu, na zkoušky dohlíží režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová. "Mísí se ve mně veskrze pozitivní pocity. V šedivé době beznaděje je každá taková akce živou vodou a připomenutím, že jednou všechno to trápení skončí a zase se budeme mít krásně," uvedla.

I přesto, že divadelní představení v televizi obvykle nevyhledává, podporuje, aby divadlo v této nelehké době bylo v co nejlepší kvalitě přenášeno do obývacích pokojů. "Třeba proto, že lidem dodá naději, zmírní jejich strádání a stesk, nebo protože si tak cestu k inscenacím najdou i tací, kteří by jinak do divadla prostě nepřišli," zdůraznila.

Podle tvůrců inscenace je Lorkův příběh stále aktuální, díky tématu touhy po svobodě a volnosti navíc získal nyní nový rozměr. "Předně je to strhující příběh o strachu, sesterské i mateřské lásce, síle pomluv a vášni, která boří i ničí, když nedostane prostor, který žádá. Inscenace řeší i to, co udělá s člověkem, když je uzavřený v domě, kde má všechno, ale schází mu to nejdůležitější, svoboda," dodala režisérka.

Inscenace bude divákům přístupná v on-line podobě od pátku 26. března, vstupenky jsou již v prodeji na webu divadla. Podle ředitele Gerneše se on-line přenosem inscenace Dům Bernardy Alby Moravské divadlo připojuje k oslavám Světového dne divadla, který připadá na sobotu 27. března.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto olomouc.eu

Štítky Moravské divadlo, on-line, koronavirus, Olomouc, divadlo, dům, Divadelní Noviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské divadlo divákům nabídne drama Dům Bernardy Alby on-line  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.