Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V jižní části Olomouce si obyvatelé oddechnou. Kamiony dostanou zákaz

Těžké nákladní automobily nebudou moci od pondělí jezdit po silnicích v hustě obydlené jižní část Olomouce. Nová dopravní opatření omezí průjezd tranzitní nákladní dopravy nad 12 tun v městských částech Holice, Nové Sady, Povel, Slavonín a Nedvězí.

Jde o jednu z nejhustěji osídlených částí Olomouce. "O zákaz nás už dříve žádaly příslušné komise městských částí i jednotliví občané," uvedl primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Radnice postup koordinuje s krajským úřadem. "Nové opatření navazuje na již realizované omezení Olomouckého kraje v obcích jižně od Olomouce, které začalo platit na konci minulého roku," podotkl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Nákladní doprava je v Olomouci postupně omezována několik let. Od roku 2009 je uzavřena ulice Foersterova pro nákladní vozidla nad 12 tun, čímž se podařilo odklonit nákladní dopravu na obchvat města. V prosinci 2016 město zavedlo omezení vjezdu nákladní dopravy nad šest tun do centra města a v roce 2017 byl omezen průjezd nákladní dopravy nad 12 tun ulicí Hamerskou.

Složitější je podle primátora omezení tranzitu těžké dopravy po silnicích ve vlastnictví státu. "Město se nadále i přes nesouhlas ministerstva dopravy snaží omezit nákladní tranzitní dopravu v ulicích Brněnská a Velkomoravská. To jsou silnice I. třídy ve vlastnictví státu," řekl Žbánek.

Radnice se snaží omezit nákladní dopravu také v ulici Erenburgova. "Narážíme na podmiňující stanovisko dopravního inspektorátu policie, který požaduje nejprve vybudování pátého ramene na okružní křižovatce u Globusu," dodal Major. Podmínku podle něj policisté odůvodnili tím, že neexistuje vhodná objízdná trasa, která by nezatížila jinou část města nebo některou z okolních obcí, zejména Křelov.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky kamion, zákaz, magistrát, Olomouc, doprava, nákladní doprava, silnice, Miroslav Žbánek, Holice, Nedvězí, Slavonín, Martin Major, ANO 2011, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Johny Rambo

tak to i všichny co maji auta SUV :D

Sobota, 27. března 2021, 02:34Odpovědět

V jižní části Olomouce si obyvatelé oddechnou. Kamiony dostanou zákaz  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.