Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Hranice využily prázdné výlepové plochy pro fotografické výstavy

Netradiční formou se Hranice na Přerovsku rozhodly využít výlepové plochy ve městě, které kvůli zrušeným akcím v souvislosti s epidemií koronaviru už několik měsíců zejí prázdnotou. Proměnily se v pouliční výstavní síň. Prázdná místa zabraly dvě fotografické výstavy.

První výstava zabírá 11 výlepových ploch po celém centru města. "Využili jsme prázdných výlepových ploch a instalovali jsme zde výstavu Hranice v proměnách času. Zabírají 11 výlepových ploch, které jsou normálně zaplněny plakáty na různé koncerty, které se nyní uskutečnit nemohou," uvedla ředitelka Městských kulturních zařízení Hranice Naděžda Jandová.

Výstava nabízí kolemjdoucím prostřednictvím historických fotografií pohled do minulosti, konkrétně do ulic poblíž konkrétní výlepové plochy. "Využili jsme při tom sbírku historických fotografií muzea, které pod nás patří. Zmapovali jsme místo a okolí, kde se výlepová plocha nachází. Na výstavu máme pozitivní ohlasy ze strany veřejnosti, což nás těší," uvedla Jandová.

Snímky pocházejí ze sbírek hranického muzea, část fotografií zapůjčil historik Jiří Nebeský a sběratel a hranický patriot Milan Králik. Některé z nich ještě nikdy nebyly publikované. Návštěvníci této venkovní galerie uvidí například historické záběry Hellerovy továrny, městských vstupních bran, výstavbu hranických sídlišť, proměnu parku nebo dřívější vzezření měšťanských ulic.

Druhá výstava představuje na třech plochách na Masarykově náměstí fotografie Venduly Peterkové ze spolku Prožij Česko, který má sídlo v Hustopečích nad Bečvou, ale sdružuje fotografy z celé republiky.

Nápad na uspořádání pouličních výstav vznikl v souvislosti s pandemií, která uzavřela výstavní síně, a ve světě začaly vznikat venkovní galerie. Podnět k nim dal právě spolek Prožij Česko, který už měl s konáním obdobné výstavy zkušenost z Prahy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Macháňová

Štítky výlepové plochy, výstava, koronavirus, Hranice, pandemie covidu-19, okres Přerov, Česko, muzeum, výstavní síň, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hranice využily prázdné výlepové plochy pro fotografické výstavy  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.