Počasí dnes31 °C, zítra27 °C
Pondělí 22. července 2024  |  Svátek má Magdaléna
Bez reklam

Olomoucká zoologická zahrada přivítala další velbloudí mládě

Díky přičinění samce Lorenza zabřezly v olomoucké zoologické zahradě postupně všechny tři samice velblouda dvouhrbého. Poslední mládě přišlo na svět první březnový den. Je to sameček, jmenuje se Lotrando a jeho porodní váha činila 38 kilogramů.

Samec Lorenzo vzal nejprve za vděk nejstarší samicí Eliškou ve věku velbloudí babičky, poté svou pozornost upřel na Maryzsu a nakonec se neptal ani Terezy.

„Samice Tereza byla od prvního dne velmi hodnou velbloudí matkou a o své mládě se dobře starala. I přes to, že je prvorodička, pojí nás s ní ukázková spolupráce, což nemusí býti pravidlem. S informacemi jsme vyčkávali a současně byli velmi obezřetní, jelikož první dny velbloudího mláděte mohly provázet komplikace natolik velké, že nešlo s jistotou říci, že se bude jednat o šťastný příběh. Ten se nicméně, věříme, už píše. Mládě si užívá probouzející se přírody a my ho v těchto dnech můžeme již při jeho venkovním dovádění poprvé pozorovat,“ uvedla zooložka Libuše Veselá.

Hrb neobsahuje vodu, jak se někteří lidé mylně domnívají, ale tuk. Jeho zásoba může dosahovat až 40 kilogramů. Velbloud v horku neotevírá tlamu jako jiná zvířata. Zatímco pes při velkém vedru otevře tlamu, vysune jazyk a zrychleně dýchá někdy až 300krát za minutu, velbloud má tlamu zavřenou a nadýchne se jen asi 16krát.

Velbloudy olomoucká zoo chová téměř od prvopočátku, od roku 1958. V roce 1983 přišli ze Zoo Liberec samec Jásir a samice Arafat. Poslední mládě se v olomoucké zoo podařilo odchovat v roce 2020. Nynější skupinu tvoří samec Lorenzo (Ostrava), nejstarší samice Eliška (Olomouc), Tereza (Liberec), Marysza (Opole), Masafi (Olomouc), Elliot (Olomouc) a Lotrando (Olomouc).

Velbloudi jsou domácí býložravá zvířata domestikovaná asi před 4500 lety, chovají se v počtu okolo 1,5 milionu jedinců. Divoce žijí jen v poušti Gobi a severozápadní Číně v počtu necelých tisíc jedinců a jsou kriticky ohrožení.

V olomoucké zoo se narodilo už sedm antilop. Další jsou na cestě

Už sedm mláďat antilop oryxů jihoafrických se v těchto dnech narodilo v olomoucké zoologické zahradě. Chovatelé v nejbližších dnech očekáváme porod ještě u dalších dvou březích matek. Zatím se v zoo narodily tři samice. Mláďata se brzy podívají ven.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky velbloud, mládě, zoo, Olomouc, Svatý Kopeček, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Liberec, Libuše Veselá, Gobi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoologická zahrada přivítala další velbloudí mládě  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.