Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

V Olomouci se opět uskuteční 24hodinové čtení bible. Na internetu

V Olomouci se i letos mohou lidé zapojit během nejdůležitějších křesťanských svátků do čtyřiadvacetihodinového maratonu v nepřetržitém čtení bible. Stejně jako loni se kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem uskuteční ve virtuálním prostoru. Akce má již devítiletou tradici.

"I letos nám situace nepřeje, a proto jsme se rozhodli stejně jako v loňském roce číst a poslouchat biblický text virtuálně," uvedla za organizátory akce Kristina Mejias.

Zájemci, kterých je každoročně kolem 300, se mohou zaregistrovat do konce března na www.paschaliaolomucensia.cz/cteni-bible, na stránkách si také sami vyberou určitý čas a úryvek. "Poté se mohou pustit do čtení a svůj přednes natočit ve formátu audio nebo video. Nakonec ho nahrají na odkaz, který přijde při registraci do e-mailu. Nahrávky budou zveřejněny 1. dubna," doplnila Mejias.

Podobným krokem se rozhodli jít pořadatelé také loni a to kvůli snaze nepřerušit tuto tradici ani kvůli pandemii koronaviru. V předchozích ročnících bibli účastníci nepřetržitě četli v prostorách kaple svatého Jeronýma v budově olomoucké radnice.

O akci byl každoročně velký zájem, hlásili se přitom lidé napříč všemi věkovými skupinami. Zájem byl i o termíny v nočních či časných ranních hodinách. Olomouc je podle organizátorů jediným městem v tuzemsku, kde se tato tradice drží pravidelně.

Čtení bible je součástí projektu Paschalia Olomucensia. Přehlídka, která připomíná Olomoučanům nejdůležitější křesťanské svátky kulturními akcemi, v předchozích ročnících nabízela koncerty, filmové projekce a výstavy.

Letošní program začíná čtením bible, letos nabídne například v on-line podobě koncert z Arcibiskupského paláce v podání flétnistky Moniky Štreitové a varhanisty Marka Vrábela. V květnu je v plánu unikátní výstava velkoformátových fotografií posledního žijícího generála Emila Bočka,který pietně uctil památku a poselství kapitána Emila Kapauna. Uskutečnit se má v Křížové chodbě kostela sv. Michala. Na Horním náměstí je naplánována v květnu také výstava k 1100. výročí smrti svaté Ludmily.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PETARDA PRODUCTION

Štítky čtení, Bible, církev, literatura, Velikonoce, Olomouc, tradice, výstava, pandemie covidu-19, Emil Boček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Stehurová

Výborný nápad, nebojme se. VÍRA, NADĚJE A LÁSKA. Ráda se připojím k této krásné akci.

Pondělí, 29. března 2021, 07:04Odpovědět

V Olomouci se opět uskuteční 24hodinové čtení bible. Na internetu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.