Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Centrum Olomouce zdobí obří kraslice. Velikonoce komplikuje pandemie

Velikonoční výzdobu i program v historickém centru Olomouce letos opět komplikuje koronavirus. Přesto centrum města zdobí obří kraslice i drobnější velikonoční výzdoba. Stejně jako loni však nebudou kulturní akce s velikonoční tematikou nebo řemeslný jarmark.

Obvykle se o velikonoční výzdobu centra města kromě pracovníků magistrátu starají i olomoučtí školáci, letos jsou ale školy až na jednu uzavřeny.

"Do velikonoční výzdoby na Horním náměstí se proto tentokrát zapojili pouze žáci z olomoucké Základní školy Stupkova, která jako jediná zajišťuje péči pro děti zdravotníků v nouzovém stavu," uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO). Některé další školy či školky ale vyzvaly své žáky, aby doma vyrobenými velikonočními motivy vyzdobily plot kolem školy.

Součástí velikonoční výzdoby centra Olomouce je letos jedno vejce vytvořené z kovové kostry, vrbového proutí a dalších ozdob. Toto obří vejce lidé využívají jako místo ke společnému focení.

"Novinkou ve výzdobě Horního náměstí je i malé velikonoční pastorale ze slaměných figur. Chtěli jsme, aby alespoň výzdoba potěšila lidi, kteří procházejí Horním náměstím a připomněla jim, že jsme právě v období Velikonoc," podotkla primátorova náměstkyně Markéta Záleská (ODS).

Centrum Olomouce zdobí také Kraslice od srdce, kterou městu v roce 2017 věnovala chorvatská velvyslankyně Ines Trohová. Netradiční kraslici malovali lidoví umělci z oblasti Podráví a je symbolem přátelského vztahu Chorvatska k dalším zemím a městům. Podobné kraslice dostala i Paříž, Vídeň nebo New York.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky Velikonoce, výzdoba, centrum, koronavirus, Olomouc, kraslice, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Markéta Záleská, ODS, Paříž, Chorvatsko, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Olomouce zdobí obří kraslice. Velikonoce komplikuje pandemie  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.