Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Moravská filharmonie dnes odvysílá velikonoční koncert z Arcibiskupského paláce

Ze slavnostní dvorany Arcibiskupského paláce v Olomouci bude dnes vysílat svůj velikonoční koncert Moravská filharmonie Olomouc. Pod vedením šéfdirigenta Jakuba Kleckera na koncertu zazní výběr z Matoušových pašijí Johanna Sebastiana Bacha. Koncert začne na webu v 19 hodin.

Mimořádný velikonoční koncert alespoň na dálku zprostředkovali filharmonici kvůli opatřením v souvislosti s koronavirem lidem i loni. Letošní velikonoční koncert bude uveden velikonočním přáním a poselstvím olomouckého arcibiskupa a metropolity moravského Jana Graubnera. Zájemci koncert mohou vidět na webu či facebooku filharmonie.

"Jsem velmi rád, že se podařilo pro tento mimořádný velikonoční koncert přizvat špičkové sólisty, kteří se barokní hudbě pravidelně věnují. Bohužel současná pandemická situace neumožňuje, aby mohl smíšený sbor vystoupit v tomto oratoriu, a tak například vybrané chorály uslyšíme netradičně v podání samotných sólistů," uvedl šéfdirigent Jakub Klecker.

Bachovy Matoušovy pašije měly premiéru na Velký pátek 15. dubna 1729 a jejich námětem je úryvek z Matoušova evangelia, který líčí umučení Ježíše Krista. Jde o nejznámější zhudebnění tohoto evangelního textu.

V rámci koncertu zazní 45minutový výběr recitativů, árií a chorálů za účasti předních sólistů. Posluchači uslyší Terezu Zimkovou, Lucii Hilscherovou, Matúše Šimka a Romana Hozu.

Velikonoční koncert s názvem Bach a synové původně filharmonie plánovala na stejný den také ve svých prostorách, vzhledem k pokračující nepříznivé epidemické situaci však nadále nemůže koncertovat naživo za účasti publika a musela jej stejně jako řadu dalších koncertů během tohoto měsíce zrušit.

S posluchači se snaží filharmonici pravidelně setkávat alespoň prostřednictvím on-line přenosů. "Koncerty on-line nejsou náhradou, jsou naším bonusem a potěšením pro všechny naše posluchače v této náročné době," vzkazují svým posluchačům na www.mfo.cz.

On-line přenosy se snaží vyřešit o velikonočních svátcích omezenou desetiprocentní kapacitu v kostelech také církev. Například bohoslužby a obřady Svatého týdne, které bude v olomoucké katedrále sv. Václava sloužit arcibiskup Jan Graubner, mohou věřící sledovat v přímém přenosu na kanálu youtube, další přímé přenosy uvádí olomoucké arcibiskupství na svých stránkách www.ado.cz.

Moravská filharmonie bude Velikonoční koncert přenášet živě z Arcibiskupského paláce

Alespoň na dálku prostřednictvím on-line přenosu budou moci letos sledovat posluchači mimořádný Velikonoční koncert, který chystá Moravská filharmonie Olomouc. Hudebníci jej budou tuto středu přenášet živě z Arcibiskupského paláce. Koncert...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Moravská filharmonie Olomouc

Štítky církev, hudba, filharmonie, Velikonoce, Olomouc, koncert, Arcibiskupský palác, Johann Sebastian Bach, Moravská filharmonie Olomouc, Jan Graubner, Ježíš Kristus, Velký pátek, Facebook, Svatý týden

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská filharmonie dnes odvysílá velikonoční koncert z Arcibiskupského paláce  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.