Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Náves v Chomoutově bude mít posezení z dubu, který skolil blesk

Obyvatelé Chomoutova u Olomouce chtějí oživit centrum své čtvrti a vybudovat zde zcela novou příjemnou zelenou náves. Dnes z ní zbyla jen frekventovaná dopravní spojka do Olomouce. Na dokončení projektu nyní Chomoutovští shánějí peníze ve veřejné sbírce.

„Chomoutov jako dědina dříve míval svou náves, která se rozprostírala od křižovatky ulic Horecká, Dalimilova a Hrachoviska po dnešní autobusovou točnu u staré školy za mostem,“ připomněl místní nadšenec Zbyněk Musil.

Místo dláždění a betonu se zde objeví tráva, stromy a keře. Prostor, kterému místní neřeknou jinak než Koperník, by se tak měl stát novým symbolem Chomoutova.

„Plochu Koperníku pojmenovanou podle kopru, který tu dřív hojně rostl, jsme vzali za svou. S pomocí lidí, kterým na místě záleží, ji nyní proměňujeme v příjemné místo k setkávání,“ popsala koordinátorka projekltu Lenka Introvič ze spolku Los Vesinos.

Práce začnou už letos v červnu, nová náves by měla být hotová příští rok na podzim. Prostor chce zachytit chomoutovský genius loci spojený s duchem mizející vesnice. Náves by se zároveň měla stát symbolickou branou, kde přechází kulturní a obytná část obce ve volnou přírodu Litovelského Pomoraví.

„Společným cílem bylo nalézt nadčasové a po všech stránkách kvalitní řešení veřejného prostranství,“ uvedla Jana Křenková z útvaru hlavního architekta Magistrátu města Olomouce.

Na nový zvon již Dřevohostice vybraly statisíce korun. Pořídí si zvony dva

Téměř 660 tisíc korun se již podařilo získat Dřevohosticím na Přerovsku ve veřejné sbírce na výrobu nového zvonu pro zdejší renesanční zvonici. Nahradit má barokní zvon Maria odlitý před 300 lety, který již dosloužil. Na transparentní účet...

Na návsi se objeví lísky, kaštany a jeřáby nebo kvetoucí trvalky v trávníku. Chybět nebude originální posezení. Lavice a kostky k sezení vyrobí místní řezbář ze starého chomoutovského dubu zvaného Sv. Ján, který loni skolil blesk. Do budoucna by mělo u staré studny vzniknout ještě vodní hřiště s pumpou pro děti.

Základní investici poskytne město Olomouce a Nadace Via. Posezení a péče o více než 30 keřů je otevřeno dárcům či zájemcům o adopci. Podpořit proměnu Koperníku mohou lidé v dárcovské sbírce do konce dubna na www.darujme.cz/projekt/1204378

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Los Vesinos

Štítky náves, sbírka, spolek, Chomoutov, Olomouc, dub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náves v Chomoutově bude mít posezení z dubu, který skolil blesk  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.