Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoucká radnice kvůli hackerskému útoku podala trestní oznámení

Olomoucká radnice podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli masivnímu kybernetickému útoku, který ve středu časně ráno vyřadil z provozu její datovou síť. Napravování způsobených škod bude podle odhadu odborníků trvat zhruba dva týdny. Hackerský útok se odehrál v noci z úterý na středu.

Od středečních časných ranních hodin byly z bezpečnostních důvodů odstaveny z provozu všechny subsystémy magistrátní datové sítě. Mimo provoz je podle Folty veškerá činnost na počítačové síti i služební e-mailové adresy pracovníků magistrátu.

"Vedení města podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Magistrát kromě toho informoval o napadení a vývoji situace také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a informovat bude i další veřejné instituce. Odborníci nyní intenzivně pracují na nápravě situace i na vytvoření provizorních komunikačních kanálů," uvedl mluvčí radnice Michal Folta.

Datovou síť poškozenou kybernetickým útokem druhým dnem zprovozňuje tým specialistů z IT oddělení magistrátu a tří specializovaných externích firem. Na koordinaci postupu se podílí speciální pracovní skupina.

"Mimo provoz nyní zůstává přibližně 90 procent agendy magistrátu," sdělil Folta.

Ve většině budov magistrátu jsou mimo provoz také pevné telefonní linky, byť se volajícímu ozývá vyzváněcí tón. "Prosíme proto občany, aby v případě potřeby používali mobilní kontakty, uvedené na webu města. V provozu i nadále zůstávají oficiální webové stránky města, které hostují na externím úložišti, tudíž nebyly napadeny," řekl Folta.

Hackerské útoky jsou v poslední době časté

Administrativní činnosti evidence obyvatel či řidičských průkazů a motorových vozidel podle Folty fungují ve velmi omezeném režimu. "Zpracovávají žádosti podané ještě před vznikem problému. Je proto vhodnější obracet se zatím na úřady v sousedních městech, které řadu úkonů mohou také vyřídit," podotkl Folta.

Olomoucký magistrát není jediný, kdo musel podobnému útoku čelit. V březnu hackeři napadli například počítačové systémy Správy železnic i Českých drah. Bezpečnost na tratích však neohrozili. Útoky hackerů stojí podniky a organizace miliony korun.

Škoda po loňském útoku škodlivého programu na nemocnici v Brně dosahuje řádově stovek milionů korun. Benešovskou nemocnici stál útok hackerů zhruba padesát milionů.

Stranou zájmu hackerů nezůstávají ani státní instituce. V březnu letošního roku hackeři napadli ministerstvo práce a sociálních věcí a pražský magistrát. Šlo o masivní kybernetický útok na systémy veřejné správy. Rozsah škod se teprve analyzuje.

Olomoucký magistrát dnes odstavil svoji datovou síť. Úřad nemůže zpracovávat požadavky od občanů. Agendy jsou mimo provoz. Na zprovoznění sytému pracují experti. Odpoledne magistrát oznámil, že síť napadli hackeři. Obnova do plného provozu bude...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky hacker, útok, magistrát, internet, kriminalita, Olomouc, kybernetický útok, radnice, trestní oznámení, České dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Pražský magistrát, Nemocnice Rudolfa a Stefanie Ben

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká radnice kvůli hackerskému útoku podala trestní oznámení  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.