Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Poslední díl protipovodňové ochrany Olomouce: město začne plánovat úpravy nedaleko Klášterního Hradiska

Protipovodňová opatření nedaleko centra Olomouce jsou před dokončením, další úpravy jsou pak v plánu v okrajových částech města. Etapa na Nových Sadech již má stavební povolení, postupně se začne plánovat i změna řeky Moravy a jejího okolí v oblasti Klášterního Hradiska.

Povodí Moravy ve spolupráci s Olomoucí dokončuje etapu číslo 2 a brzy má začít stavba první části etapy s označením 4 na Nových Sadech nedaleko čistírny odpadních vod. Do komplexu opatření, který má v Olomouci umožnit bezpečný průtok až 650 kubíků za sekundu, zapadá také třetí díl, který má vzniknout úpravou řeky v blízkosti Klášterního Hradiska.

„Tento horní úsek bude také významně enviromentálně zaměřený, stejně jako blížící se etapa pod městem v oblasti Nových Sadů. Město bude připravovat architektonickou soutěž, tak abychom tam nahradili betonové hráze opatřeními, které budou mít přírodě blízký charakter. Zároveň by měly mít ekologickou a urbanistickou hodnotu. Aby zapadaly do oblasti Klášterního Hradiska, které je památkově chráněné. Místo by mělo plnit také rekreační funkci, kde se potkává zeleň s řekou,“ avizuje olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Olomoucký magistrát letos připraví architektonickou soutěž, která by měla pokračovat v příštím roce.  „Předpokládáme, že pak by se mohlo kolem roku 2024 projektovat. Ale záležet bude samozřejmě na finančních prostředcích a na harmonogramu, který si stanoví Povodí Moravy,“ podotkl primátor Žbánek.

Řeku na jihu Olomouce čeká proměna. Projekt od zahrádkářů ochranu nezajistí, zní z Povodí Moravy

Už příští rok by mohla odstartovat další etapa budování protipovodňových opatření na řece Moravě. Budování vodohospodářských objektů a terénní úpravy se mají zaměřit na pravý břeh řeky v oblasti Nových Sadů nedaleko čistírny odpadních vod. V této...

Podle investičního ředitele Povodí Moravy Tomáše Bělašky představuje třetí etapa důležitou součást celého opatření ochrany Olomouce. „Je to také velmi významná etapa, která má nasměrovat vodu do nově upraveného koryta,“ říká Bělaška k hlavnímu účelu úpravy úseku řeky před městem.

Státní organizace Povodí Moravy financuje z větší části například současnou přestavbu koryta řeky u Masarykovy třídy a ulice Komenského. „Opět počítáme s tím, že stejně jako u předchozích etap bude i u této spolufinancování. Bude se čekat i na to, jak budou nastaveny dotační tituly. Charakter projektu musí splňovat parametry dotačních titulů, které v té době budou aktuální. Proto bude důležité jednat i s ministerstvem zemědělství a případně s ministerstvem životního prostředí,“ doplnil Miroslav Žbánek.

Na kompletní dokončení všech etap protipovodňových opatření si Olomoučané ale budou muset ještě počkat, poté by se Morava neměla rozvodnit ani při průtocích na úrovni tři sta osmdesátileté vody. „Třetí etapa rozhodně dříve než za zhruba pět let nebude. V tuto chvíli má záležitost v rukou město, se kterým máme smlouvu o spolupráci. Ještě je to běh na dlouhou trať,“ dodává investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

FOTOGALERIE: Olomouc si odechne. V červenci se pro auta a tramvaje konečně otevře Rejnok

Ještě tři měsíce budou muset řidiči a obyvatelé Olomouce vydržet dopravní komplikace kvůli stavbě mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě. Povodí Moravy dnes potvrdilo, že tramvaje a automobily se na most budou moci v souladu s původním plánem...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Ulrych

Štítky Investice, stavba, protipovodňová opatření, Morava, Olomouc, Nové Sady, Klášterní Hradisko, Černovír, Povodí Moravy, Povodí Moravy (státní podnik), řeka Morava, Miroslav Žbánek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední díl protipovodňové ochrany Olomouce: město začne plánovat úpravy nedaleko Klášterního Hradiska  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.