Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Prostřílené střechy a desítky rozbitých aut. Moravský Beroun se probudil po extrémním krupobití

Téměř padesátku ohlášených problémů a náročnou noc má za sebou dvanáct jednotek hasičů z Olomouckého kraje po včerejším krupobití. Devastující bouřka se prohnala oblastí Moravského Berouna nedaleko Šternberka ve středu odpoledne. Hasiči se zaměřili na provizorní opravy střech, probíhá zjišťování rozsahu katastrofy.

Až čtyřcentimetrové kroupy zasáhly na Olomoucku město Moravský Beroun. Při řádění živlů došlo k poškození střech několika domů i karoserií a skel aut. Místním pomáhali profesionální i dobrovolní hasiči v průběhu celé noci. „Během středy jsme zde měli hlášeno téměř 50 událostí, 12 jednotek pracovalo až do brzkých ranních hodin, aby provizorně zajistilo poškozené střechy,“ informovala mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

"Některé domy jsou bez poloviny střech. Byla to prý tak silná bouřka s krupobitím, že to proráželo eternitové i pálené tašky. Jsou v nich díry, jako by byly prostřílené," vylíčil starosta Moravského Berouna Tomáš Feranec.

Výbuch baterie v elektru: hasičům pomohla blesková reakce pracovníků obchodu

Dvě jednotky hasičů vyrazily v sobotu dopoledne do Němčic na Hané zajistit kontrolu po explozi a následném požáru elektrobaterie v prodejně elektra. Pracovníkům se podařilo požár částečně uhasit a nedošlo tak k jeho rozšíření. Pohotovou reakcí...

Na střechy se vydali profesionálové z hasičských lezeckých družstev ze stanic Olomouc a Přerov. „Využili jsme plošiny a žebříky se zalamovacími rameny, které pomáhaly hasičům-lezcům se zabezpečením střech plachtami a latěmi. S velkým nasazením pracovali místní dobrovolní hasiči a další jednotky z okolí,“ přiblížila mluvčí Balážová s tím, že s příchodem nového dne se rozběhl další monitoring potřebných prací a škod. 

„Bouřka s krupobitím šla napříč středem, přes náměstí, sídliště, byla to otázka deseti minut. Kroupy byly velké zhruba jako vejce. Na sídlišti zůstalo po krupobití odhadem 80 až 100 rozbitých aut, co se týče domů, máme je na seznamu a už je ani nedopočítám, bylo toho hrozně moc. Škody na městském majetku nedokážu nyní odhadnout, ale celková škoda i na soukromém majetku se vyšplhá určitě do desítek milionů korun," řekl pro místostarosta Moravského Berouna Rostislav Hrdlička. Bouřka poškodila také například místní kino a kulturní centrum.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Počasí, krupobití, bouřka, katastrofa, kroupy Moravský Beroun, hasiči, HZS Olomouckého kraje, Olomoucký kraj, střecha, Moravský Beroun, Šternberk, Hasičský záchranný sbor, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostřílené střechy a desítky rozbitých aut. Moravský Beroun se probudil po extrémním krupobití  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.