Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Koupání v kraji: Voda na Plumlově drží nejlepší hodnocení. Přerovská laguna už nevyhovuje

Na prahu prázdnin zůstává na nejvyšším hodnocení voda v plumlovské přehradě nedaleko Prostějova. Analýzu provádějí každé dva týdny hygienici. Opačný verdikt nabídly rozbory vody v přerovské laguně, která je ke koupání ze zdravotních důvodů nevhodná.

Oblíbená kempingová a výletní nádrž Plumlov nabízí na začátku léta koupání bez obav. Voda tam podle posledního rozboru hygieniků zůstává čistá a lidem při vodní rekreaci nehrozí žádné zdravotní problémy. Další vzorky vody budou hygienici odebírat za dva týdny, vedle Plumlovské přehrady se znovu zaměří na štěrkopísková jezera Poděbrady u Olomouce.

"V pondělí jsme měřili na Plumlově a tam to opět vyšlo na jedničku. Znamená to, že voda je vhodná ke koupání. Je to bez problémů," uvedla mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná. Na Plumlově vzorky hygienici odebírají pravidelně každých 14 dní, na jezerech Poděbrady jednou měsíčně. Další vzorky zde budou odebrány 11. července, doplnila Koutná.

Přerovský bazén trápí incidenty nepřizpůsobivých. Zakázku odmítly čtyři bezpečnostní agentury

Křik, vulgarita, koupání v oblečení i nebezpečné skoky v blízkosti dalších návštěvníků bazénu. Chování nepřizpůsobivých skupin osob řeší vedení přerovského městského koupaliště. Hned v úvodu letní sezony došlo k několika incidentům, které lidem...

V závěru června upozornily Technické služby města Přerova na problematický stav vody v tamní laguně, která je součástí navštěvované relaxační zóny. „Upozorňujeme občany, že dle výsledků provedeného rozboru neodpovídá voda v Laguně hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ informovaly technické služby na webu.

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za koupáním lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Před touto sezonou však ochránci přírody v lokalitě změnili pravidla pro rybolov. Podle Agentury ochrany přírody, která jezera v majetku státu spravuje, narušuje nevhodná rybí osádka vodní ekosystém a bez zásahu by mohlo dojít k přemnožení sinic.

Ekosystém na Poděbradech je narušený, varují ochranáři. Mění se pravidla pro rybáře

Kvůli obavám z možného zhoršení stavu vody v jezerech Chomoutov a Poděbrady u Olomouce přistoupila Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky k novým opatřením, podle kterých nesmí rybáři vracet do vody ulovené amury a další velké nedravé...

Problémy se sinicemi se vyskytovaly v minulých letech o prázdninách na Plumlově, ačkoli Povodí Moravy před časem její dno s velkými náklady vyčistilo.

Vedle uvedených dvou vodních ploch, které sledují hygienici, lidé v době veder míří i na další koupací místa, například lom Výkleky na Přerovsku či pískovnu Náklo. V obležení jsou také koupaliště. "Vypadá to dobře, dosud byla největší návštěvnost v neděli, a to 562 lidí," řekl správce koupaliště ve Šternberku na Olomoucku Josef Šuťák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Technické služby města Přerova

Štítky koupání, koupaliště, Přerov, Plumlov, Náklo, Poděbrady, Olomouc, léto, počasí, zdraví, Olomoucký kraj, laguna, jezero, Prostějov, Vodní nádrž Plumlov, Povodí Moravy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupání v kraji: Voda na Plumlově drží nejlepší hodnocení. Přerovská laguna už nevyhovuje  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.