Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

V Olomouckém kraji opět hrozí intenzivní bouřky. Meteorologové vydali výstrahu

Velmi silné bouřky mohou v pátek opět zasáhnout řadu regionů České republiky včetně Olomouckého kraje. Meteorologové varují před kroupami i srážkami okolo 50 milimetrů a také nárazy silného větru. Výstrahu vyhlásil Český hydrometeorologický ústav od pátečních patnácti hodin do sobotní jedné hodiny v noci.

„Očekává se možný výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 50 mm, kroupami i nad 2 cm a nárazy větru kolem 90 km/h,“ uvádí ČHMÚ v aktuální výstraze.

Pátek přinese podle Václava Smolky z regionálního pracoviště ČHMÚ Ostrava vysoké teploty okolo 31 až 34 °C. „Přes naše území bude od západu postupovat studená fronta. Před ní k nám bude proudit od jihu velmi teplý vzduch. Bude jasno až polojasno, odpoledne oblačno, přechodně až zataženo, na většině území s přeháňkami, místy bouřkami, i velmi silnými,“ uvedl v předpovědi Smolka.

Prostřílené střechy a desítky rozbitých aut. Moravský Beroun se probudil po extrémním krupobití

Téměř padesátku ohlášených problémů a náročnou noc má za sebou dvanáct jednotek hasičů z Olomouckého kraje po včerejším krupobití. Devastující bouřka se prohnala oblastí Moravského Berouna nedaleko Šternberka ve středu odpoledne. Hasiči se...

Meteorologové očekávají lokálně přívalové deště s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rizikem může být i rozvodnění malých toků či zatopení podjezdů či sklepů. Nebezpečí představuje také nárazy větru, blesky a kroupy. Ty již v průběhu týdne napáchaly v regionu obrovské škody v Moravském Berouně nedaleko Šternberka, kde poškodily desítky střech i automobilů.

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ uvádí ve výstraze Český hydrometeorologický ústav s tím,  že je nutné zabezpečit okna, dveře i volně položené předměty a při jízdě automobilem přizpůsobit rychlost aktuální situaci.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Počasí, výstraha, krupobití, bouřka, déšť, vítr, Olomoucký kraj, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji opět hrozí intenzivní bouřky. Meteorologové vydali výstrahu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.