Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Myslel jsem, že je válka, řekl k detonaci domu senior z Olšan. Nemovitost měla jít do exekuční dražby

Ohlušující rána vyděsila před polednem obyvatele Olšan u Prostějova, když se při explozi zřítil rodinný dům v řadové zástavbě. Místní lidé jsou přesvědčení, že příčinou výbuchu byl únik plynu. Vyšetřovatelé hasičů ani policie ale zatím tuto verzi nepotvrdili. Dům měl podle zjištění České televize zamířit v srpnu do exekuční dražby.

Poklidný život v malé obci na Prostějovsku narušil výbuch okolo jedenácté hodiny dopoledne. V nedalekém sousedství pil zrovna kávu devětaosmdesátiletý Alois Růžička. V ten moment si myslel, že přišla válka. Horký nápoj na sebe v leknutí vylil. Jeho dům ale přežil detonaci bez újmy, dalším stavením v ulici tlaková vlna vysypala okna.

"Bylo to strašná rána, ohlušující. Zrovna jsem pil kafe, v té chvíli jsem ho na sebe i vylil. Hrozně jsem se v té chvíli lekl. Vybavila se mi Ukrajina," řekl senior z Olšan.

Vzápětí jej však napadlo, že v domě nedalekého souseda bouchl plyn, a s ostatními sousedy z ulice je o tom stále pevně přesvědčen. "Vylezl jsem ven a už to tady lítalo, na ulici už byli lidé. Hned po té ráně byli tady olšanští hasiči, kteří mají stálou pohotovost kvůli dálnici. Poté megafony volali, ať lidé v sousedství opustí okamžitě baráky, nevěděli, kde je hlavní uzávěr plynu. Byl to na beton plyn," doplnil senior. V domě, který se po výbuchu sesunul k zemi, bydlel podle něj muž středního věku. "Někdo zas říká, že tam nebydlel, takže to není jasné," doplnil penzista.

Podle informací České televize bydlel v domě před zřícením sedmapadesátiletý muž, který dnes známým nezvedal telefon. Žít zde měl sám, tuto informaci potvrdil před kamerami i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN). Zda byl uvnitř i při výbuchu, není jasné. V sutinách stavby hasiči do večerních hodin nikoho nenašli. Nemovitost se zahradou se měla za tři týdny prodávat v exekuční dražbě.

Exploze v pondělí dopoledne zcela zdemolovala rodinný dům v Olšanech u Prostějova. Oblast je pro dopravu uzavřena, na místě zasahují složky Integrovaného záchranného systému. Poškozeny jsou i budovy v okolí výbuchu. Specialisté budou propátrávat...

Sousedé litují i rodinu, která má dům v těsném sousedství s objektem, který vybouchl. Neštěstí se totiž stalo v řadové zástavbě, sousední dům je po výbuchu z poloviny zničen, výbuch citelně poškodil i dům z druhé strany. "Je to mladá rodina, dům opravovali a chtěli se sem nastěhovat. Šli uličkou a plakali," podotkl Růžička.

Událost zcela převrátila život v obci, nejbližší sousedé i odpoledne sledovali dění ze židlí před svými domy, k místu neštěstí přicházeli lidé z celé obce. Ulici obsadili policisté, hasiči, těžká technika. Místo, kde k výbuchu došlo, je z obou stran ohrazené policejní páskou. Nedostanou se tam zatím ani místní. Lidem zatím nejde v domech elektřina. "Je to strašné neštěstí. Čert vem vypnuté mražáky, hlavně aby se nikomu nic nestalo," míní jedna z obyvatelek Olšan u Prostějova, která k místu přišla se svým psem.

Ulici v obci z obou stran zatarasili policisté, uzavřeli i sjezd z dálnice, který směřuje na tuto hlavní silnici. "V Olšanech žiju od narození. Takové manévry jsem zažil akorát za války, jinak ne," uzavřel Alois Růžička.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, HZS Olomouckého kraje, Policie ČR

Štítky výbuch, exploze, exploze Olšany, dům Olšany, výbuch Olšany, dům, Prostějov, Olšany u Prostějova, Policie ČR, Olomoucký kraj, dražba, Česká televize, okres Prostějov, Josef Suchánek, Ukrajina, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Myslel jsem, že je válka, řekl k detonaci domu senior z Olšan. Nemovitost měla jít do exekuční dražby  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.