Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Tragická dohra výbuchu v Olšanech. Pod troskami zemřel člověk

Černé scénáře se vyplnily, pod sutí zříceného patrového rodinného domu v Olšanech u Prostějova nalezli hasiči po několikahodinovém pátrání zasypaného člověka. Výbuch otřásl obcí v pondělí před polednem.

Mohutná exploze zdemolovala dům v Olšanech na Prostějovsku, po celý den tam pracovali hasiči včetně specialistů z USAR týmu či kynologů na vyloučení přítomnosti osob v sutinách stavby. Večer pak přišla smutná zpráva. „Pod troskami domu v Olšanech u Prostějova bylo nalezeno tělo muže bez známek života. Náročné vyhledávání hasičů i kynologů se psy a specialistů z USAR týmu ve velkém množství sutin skončilo po osmi hodinách bohužel tragicky. Přerušili jsme likvidační práce,“ informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová. Situaci nyní budou posuzovat vyšetřovatelé.

Exploze v pondělí dopoledne zcela zdemolovala rodinný dům v Olšanech u Prostějova. Oblast je pro dopravu uzavřena, na místě zasahují složky Integrovaného záchranného systému. Poškozeny jsou i budovy v okolí výbuchu. Specialisté budou propátrávat...

Podle informací České televize bydlel v domě před zřícením sedmapadesátiletý muž, který dnes známým nezvedal telefon. Žít zde měl sám, tuto informaci potvrdil před kamerami i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN). Nemovitost se zahradou se měla za tři týdny prodávat v exekuční dražbě. Totožnost muže zatím složky Integrovaného záchranného systému nepotvrdily.

S odklízením kusů zničené budovy pomáhal od odpoledních hodin také sací bagr ze záchranného útvaru z Hlučína. Na místě pracovalo na padesát hasičů, kteří mimo prohledávání sutin pomáhali se zajištěním staticky narušených domů v okolí. „Záchranné a likvidační práce budou probíhat i v noci. Hasiči-lezci zajišťují střechy poškozené tlakovou vlnou. Provizorně je opravují. Využíváme inklinometry, které kontrolují pohyb poškozených budov, abychom zajistili bezpečnost hasičů,“ zmínila mluvčí Balážová také využití zařízení, které s vysokou citlivostí monitoruje změny náklonů stavebních konstrukcí.

Exploze vážně zasáhla dva sousední domy v řadové zástavbě, celkem bylo poškozeno bylo 20 domů. „Škodu předběžně odhadujeme na minimálně deset milionů korun,“ doplnila Balážová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Výbuch, exploze, exploze Olšany, dům Olšany, výbuch Olšany, dům, Prostějov, Olšany u Prostějova, Policie ČR, Olomoucký kraj, suť, Česká televize, Josef Suchánek, Česká pirátská strana, okres Prostějov, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Tragická dohra výbuchu v Olšanech. Pod troskami zemřel člověk  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.