Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VIDEO: Do sčítání čápů se může zapojit každý. Mláďata brzy opustí hnízda

Na rozmanitých vyvýšených místech ve svých městech a obcích mohou lidé pozorovat čápy, kteří už před časem přivedli na svět mláďata. Výskyt čápů nemonitorují pouze ornitologové, do mapování čápů a čapích rodin se může od roku 2014 zapojit i široká veřejnost.

„V České republice je evidováno více než 1300 čapích hnízd, ale každoročně se objevují nová a některá zanikají nebo nejsou obsazená. Ornitologové proto prosí veřejnost, aby jim lidé pomohli zkontrolovat hnízda čápů v jejich okolí a sečetli jejich mláďata, která již postávají na hnízdech,“ říká Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku.

Seznam všech čapích hnízd najdou zájemci na webu České společnosti ornitologické. „Do databáze hnízd můžete zadat i jeho fotografii nebo tam zadat zcela nové hnízdiště, které ještě není v evidenci. Důležité je spočítat mláďata a případně uvést, zda je některý z jejich rodičů okroužkován. Pokud možno i s kódem a barvou kroužku,“ přiblížil Jiří Šafránek.

Na některých hnízdech jsou už mláďata velká jako jejich rodiče, poznávací znamení jsou podle ornitologů barva a délka zobáku. „Mladí čápi mají kratší zobák zbarvený černě, dospělý ho mají delší a červený,“ podotýká Šafránek.

Vodní ptáci míří za potravou i do měst. Pozor na pečivo, při krmení platí několik zásad

Od zamrzlých rybníků putují ptáci za potravou k řekám i do měst, kde panují přívětivější podmínky. Opeřené živočichy přikrmují i lidé, do jejich blízkosti nejčastěji míří kachny či labutě. Odborníci radí, že mezi nejvhodnější přilepšení patří...

 

I když je hnízdo neobsazené, nebo se tam vyskytuje jen jeden nebo dva nehnízdící čápi, mohou lidé touto informací ornitologům pomoct. „Takový údaj je velmi cenný pro další vyhodnocení úspěšnosti hnízdění. I neobsazená hnízda se evidují a je opět důležité zadat poznatek do databáze čapích hnízd v České republice,“ doplnil místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Na některých hnízdech jsou umístěny webkamery a díky nim můžete sledovat dění na čapích hnízdech v přímém přenosu. „Sčítáním čapích hnízd a čápat přispějete k jejich poznání i  ochraně,“ uzavřel Šafránek.

Další webkamery na moravských čapích hnízdech:
Albrechtice (KA): https://www.youtube.com/channel/UCuBqE41aVN5yebNGrbYTzOA/live
Břest (KM): http://www.obec-brest.cz/obec-147/capi-hnizdo/
Bzenec (HO): http://www.capibzenec.cz/
Dětmarovice (KA): https://drakknet.cz/capionline/?param1=capionline
Dlouhá Loučka (OL): https://www.youtube.com/channel/UCJqgpPK28kXYsRsOmYEPQ3w/live
Staré Město u UH (UH): https://www.ipcamlive.com/5ca7589bb4c42
Staré Město (SU): https://www.probio.cz/cs/probio-svet/nasi-capi-ve-starem-meste-live
Supíkovice (JE): http://31.132.19.90/video3.mjpg
Záhlinice (KM): http://www.cyrilek.net/kamery/

Zdroj: Moravský ornitologický spolek

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Šafránek

Štítky Příroda, ptáci, ptactvo, čáp bílý, sčítání čápů, čapí hnízdo, webkamera, Olomoucký kraj, Morava, hnízdo, Moravský ornitologický spolek, Česko, Česká společnost ornitologická

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Do sčítání čápů se může zapojit každý. Mláďata brzy opustí hnízda  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.