Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

VIDEO: Radost z nového bydlení. Velbloudi na Svatém Kopečku dovádí ve venkovním výběhu

Pár velbloudů jednohrbých nadšeně objevuje v Zoo Olomouc svůj nový venkovní výběh, který zahrada vybudovala v sousedství safari části Afrika. Zvířata s pozoruhodnými vlastnostmi a dovednostmi mohou návštěvníci sledovat v rozlehlé expozici.

V únoru roku 2021 do zoo přicestoval pár velbloudů jednohrbých – Amir a Farai. Nyní si užívají svého nového domova v podobě rozsáhlého venkovního výběhu. „První chvíle po vypuštění projevovali tak ohromnou radost, že se o ni chceme podělit. Nové bydlení většinou potěší každého, ale ne každý umí nadšení projevit. U velbloudů však nebylo pochyb o tom, že jsou nadmíru spokojení,“ míní zooložka Libuše Veselá.

Loni se velbloudi jednohrbí vrátili do olomoucké zoo po šestnácti letech. „Velbloudy jednohrbé jsme v minulosti již chovali, a to v letech 1989-2005. V Evropě se tato domácí zvířata příliš nechovají. Kromě Zoo Olomouc bychom je našli v Zoo Dvůr Králové a Zoo Vyškov,“ podotkla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Olomoucká zoo pomáhá vracet sovu pálenou do volné přírody. Její populace se drasticky snižuje

Populace sovy pálené ve volné přírodě se drasticky snižuje. Olomoucká zoo se proto snaží mláďata tohoto typického nočního predátora odchovávat a vypouštět na svobodu. Pomáhá k tomu takzvaná adaptační voliéra v Záchranné stanici v Bartošovicích v...

 

V olomoucké zoo mohou lidé spatřit také velbloudy dvouhrbé. Zatímco u tohoto druhu divoká forma dodnes žije v poušti Gobi, u jednohrbých velbloudů není známý divoký předek. Pravděpodobně byl poprvé domestikován na Arabském poloostrově nebo v severovýchodní Africe asi před 4 000 lety. V současné době se chová především v severní Africe, na Arabském poloostrově, Pákistánu a Indii. V některých oblastech vytváří polodivoké populace. „V Austrálii, kam byl dovezen v polovině 19. století, žije divoce až půl milionu velbloudů. Velbloudi se pouštním podmínkám umí neskonale dobře přizpůsobit. Úzké štěrbiny nozder se při písečné bouři semknou a brání pronikání jemných pískových částeček. Uši chrání husté chomáče srsti a oči dlouhé dvojité řasy. V případě nutnosti zakryje velbloud oční bulvu průhledným víčkem a začne slzet, aby vyplavil případná zrnka písku,“ přiblížila mluvčí Gronská.

Velbloud vypije i 150 litrů vody za čtvrt hodiny, při ohrožení může plivat
Pociťuje-li velbloud ohrožení, či se potřebuje bránit, používá 3 zbraně. Kouše, kope a plive. Sliny s bachorovou tekutinou dlouho střádá, ve chvíli, kdy je munice dostatek, vyhledá terč a plivne. Agresivní bývají převážně samci v říji, případně samice, když brání svá mláďata. Hrb neobsahuje vodu, jak se někteří lidé mylně domnívají, ale tuk. V případě nouze ho metabolizují na energii a vodu, ale odvádí i tělesné teplo. Bez vody podle okolní teploty vydrží 4-15 dní, tolerují až 30% ztrátu tekutin v těle, což žádný jiný savec nedokáže. Jakmile však dorazí do oázy, mohou během patnácti minut vypít až 150 litrů vody. Velbloudi mají dobře vyvinutý čich a rozpoznají vodu na vzdálenost 17 km. Velbloud je také jediným savcem, jenž má oválné červené krvinky, které mu usnadňují průtok krve v případě dehydratace a současně při nárazovém příjmu tekutin mnohonásobně zvětší svůj objem. Ve vazbě na okolní teplotu dokáží se svou tělesnou sami výborně pracovat, což je ojedinělé. V případě potřeby, tzn. při velkém horku, ji umí snížit až na 31 °C, případně teplo kumulovat a ve chvílích chladu se nahromaděným teplem zahřát.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, velbloud jednohrbý, Olomouc, Zoologická zahrada Olomouc, Svatý Kopeček, teplo, tekutina, Afrika, bydlení, Arabský poloostrov, ZOO Dvůr Králové, Libuše Veselá, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Radost z nového bydlení. Velbloudi na Svatém Kopečku dovádí ve venkovním výběhu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.