Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Kaloní rodina se v Zoo Olomouc úspěšně rozrůstá. Nejmladší mládě se jmenuje Valdemar

Už o jedenáct mláďat tento rok rozrostla populace kaloňů zlatých v zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Nejmladší potomek kaloní rodiny dostal jméno Valdemar. Zoo Olomouc letos otevřela nový pavilon, který obývají nejen tito noční živočichové. Expozice by navíc měla brzy dostat vylepšení v podobě noční oblohy.

Kaloni zlatí neboli rodriguežstí pocházejí z ostrova Rodriguez, který leží východně od Madagaskaru. Olomoucká zoo je úspěšně chová od roku 199. Narodilo se v ní prozatím celkem 200 jedinců. „Prozatím poslední z mláďat vykouklo na svět v pátek 2. září,“ podotýká zooložka Jitka Vokurková.

V pavilonu netopýrů respektive kaloňů panuje obrácený světelný režim, což znamená, že se v něm přes den simuluje noc. Je to z toho důvodu, aby návštěvníci měli možnost spatřit kaloně aktivní. Večer se v pavilonu rozsvítí a kaloni se uchýlí k odpočinku.

„Kaloni to v posledních měsících neměli jednoduché. Absolvovali stěhování, rekonstruoval se jim jejich pavilon, poté následovala cesta zpátky. Všechno ale stálo za to, protože nyní jsou nadmíru spokojeni a dokazují nám to snad nejvyšším počtem odchovaných mláďat za sezónu. To poslední se jmenuje Valdemar,“ dodává ošetřovatelka Kateřina Šteckerová.

VIDEO: Radost z nového bydlení. Velbloudi na Svatém Kopečku dovádí ve venkovním výběhu

Pár velbloudů jednohrbých nadšeně objevuje v Zoo Olomouc svůj nový venkovní výběh, který zahrada vybudovala v sousedství safari části Afrika. Zvířata s pozoruhodnými vlastnostmi a dovednostmi mohou návštěvníci sledovat v rozlehlé expozici.

 

Podle mluvčí Zoo Olomouc Ivety Gronské se pavilon za pár týdnů ještě více přiblíží volné přírodě. „Alespoň tomu, co by v ní kaloni mohli vidět. Konkrétně noční oblohu v podobě jižní polokoule, o níž se postará tým odborníků z Pevnosti poznání, interaktivního muzea vědy, provozovaného Univerzitou Palackého v Olomouci,“ podotkla mluvčí.

Kaloň rodriguezský byl v 70. letech 20. století ve volné přírodě téměř vyhuben, a to kvůli jejich lovu pro maso, ničení jejich přirozeného prostředí a rovněž i v důsledku tajfunu. Díky intenzivní ochraně se ale podařilo kaloně rozmnožit a nyní jejich populace čítá až dvacet tisíc jedinců. Významný podíl na tom má Durrellova Zoo na ostrově Jersey. Známý zoolog a spisovatel Gerald Durrell tehdy odchytl několik posledních volně žijících kaloňů a založil úspěšný chov ve své zoo. „Všichni kaloni v zoologických zahradách jsou majetkem ostrovní Mauricijské republiky a chovatelům jsou pouze zapůjčeni,“ přiblížila mluvčí Gronská.

Samice kaloně obvykle rodí jedno mládě, o které se stará dva až tři měsíce. V zoo se dožívají okolo 20 let, nejstarší kaloň dosáhl věku 31 let a pět měsíců.

Kaloni se sdružují do menších kolonií, které společně během dne odpočívají v korunách stromů. Většinovou část dne tedy tráví odpočinkem na stromech, večer se vydávají hledat potravu, kterou tvoří sladké ovoce, nektar z tropických květin nebo i listí některých stromů a keřů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, kaloň zlatý, Olomouc, Zoologická zahrada Olomouc, pavilon, rodina, Svatý Kopeček, Gerald Durrell, Univerzita Palackého v Olomouci, Pevnost poznání, Mauricius, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaloní rodina se v Zoo Olomouc úspěšně rozrůstá. Nejmladší mládě se jmenuje Valdemar  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.