Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Tovární budova šla k zemi. Střelmistři z hasičského sboru pilovali práci s náložemi

Jedna ze zchátralých budov bývalé šamotárny u Vidnavy nedaleko hranic s Polskem posloužila jako cvičný objekt pro specialisty z řad profesionálních hasičů. Střelmistři absolvovali další z odborných výcviků zaměřených na trhací práce.

Před samotnou demolicí musejí hasiči zbavit budovu v rovině odstřelu všech nenosných příček, vyzdívek a dalších prvků, které by mohly pád budovy zkomplikovat. „Spousta lidí si myslí, že do budovy instalujeme nálože, odpálíme je a máme hotovo. Tak jednoduché to ale není. Odstřelu předchází intenzivní příprava. Ta se provádí jak navrtáním a odstřelením, tak i běžným manuálním způsobem pomocí bouracích kladiv a palic. Vše se musí proměřit, spočítat, nachystat. Odstřel je až ta poslední fáze,“ popsal Jan Procházka, jeden ze tří střelmistrů, kteří slouží na stanici v Olomouci.

„Při výcviku naši specialisté spolupracovali s kolegy z HZS Jihomoravského kraje, HZS Moravskoslezského kraje a Záchranného útvaru Hlučín,“ podotkla mluvčí hasičů z Olomouckého kraje Lucie Balážová.

VIDEO: Rychle a bezpečně na zem. Záchranáři cvičili evakuaci z lanovek, v akci byl i vrtulník

Na zimní sezonu se ve skiareálech připravují také specializované skupiny hasičů a záchranářů, kteří ještě za příznivého počasí trénují záchranu lidí ze zastavených lanovek. Nácviky zásahů tento týden probíhaly na severu Olomouckého kraje v Hynčicích...

K odstřelu třípodlažní budovy byly použity expanzní nábojky Autostem 180 gramů a 100 gramů v celkové hmotnosti 15 kilogramů. Každý nosný sloup je potřeba navrtat a vložit do něj množství nálože tak, aby došlo k jeho narušení. „Proto vždy provádíme pokusný odstřel. Ověříme si, že propočty jsou správné. Pak vše nachystáme, propojíme a pomocí roznětnice odpálíme. V tomto případě jsme použili expanzní nábojky. Nejedná se o výbušniny. Jde v podstatě o pyrotechnický výrobek určený k technickým účelům. Nábojky Autostem jsou generátory plynu, funkčně jsou obdobným výrobkem jako například airbagy ve vozidlech,“ vysvětlil zkušený střelmistr, který zasahoval například při povodních v Čechách, kde pomocí trhavin s kolegy v týmu odstřelovali velké kameny v korytech řek, uvolnili je a umožnili tak průtok většího množství vody.

Trhací práce u zásahu v případě potřeby pomohou zjednodušit a zefektivnit práci hasičů. „S nasazením střelmistrů se počítá při odstřelech ledu na zamrzlých řekách, při vzniku rozsáhlých polomů, při vytváření rýh v souvislosti s hašením lesních požárů, při vytváření prostupů ve zřícených konstrukcích, při rozrušování zmrzlých zemin v souvislosti se zemními pracemi při likvidaci uhynulých zvířat apod,“ vysvětluje v tiskové zprávě mluvčí hasičů Balážová.

Trhací práce tak v minulosti proběhly například na vodní nádrži Nové Mlýny, kde hasiči ve spolupráci s potápěči-střelmistry prováděli odstřel vzrostlých stromů vyčnívajících z vodní hladiny. Tyto stromy tvořily velmi nebezpečnou překážku pro lodě, zejména pokud výškou nedosahovaly viditelně až nad hladinu. Nálože umístili pod vodní hladinu potápěči a odstřel byl proveden z lodi. Dále střelmistři zasahovali při povodních v Praze nebo například při uvolňování zamrzlého koryta řeky Svratky v Tišnově, kde hrozilo vylití řeky do města.

„Střelmistři HZS Olomouckého kraje mají celorepublikovou působnost a jsou členy jednotky opěrného bodu Morava pro provádění trhacích prací. Jde o vysoce specializovanou odbornost, hasiči musejí disponovat střelmistrovským průkazem a několikrát do roka absolvovat vícedenní praktický výcvik,“ objasnila Lucie Balážová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje | Zdroj Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, výcvik, střelmistři, výbuch, demolice, budova, Vidnava, Olomoucký kraj, Polsko, Jan Procházka, Olomouc, Česko, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Praha, Hlučín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tovární budova šla k zemi. Střelmistři z hasičského sboru pilovali práci s náložemi  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.