Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

VIDEO: Rychle a bezpečně na zem. Záchranáři cvičili evakuaci z lanovek, v akci byl i vrtulník

Na zimní sezonu se ve skiareálech připravují také specializované skupiny hasičů a záchranářů, kteří ještě za příznivého počasí trénují záchranu lidí ze zastavených lanovek. Nácviky zásahů tento týden probíhaly na severu Olomouckého kraje v Hynčicích pod Sušinou a v Kunčicích. Jednotky pilovaly i výsadky na sloupy lanovek z vrtulníku.

„Přípravu na nadcházející zimní sezonu nepodceňujeme a naši hasiči-lezci nyní absolvují výcviky, při nichž trénují záchranu lyžařů ze zaseknuté lanovky. Letos jsme navíc využili možnosti spolupracovat s leteckými záchranáři z Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje,“ přiblížila mluvčí hasičů z Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Vrtulník může zkrátit čas záchrany lidí uvězněných na sedačkách lanovky o desítky minut, což hraje v horském počasí významnou roli. „Při spolupráci s vrtulníkem jsme totiž schopni rychleji soustředit naše síly a prostředky na místě zásahu a výrazně tak urychlit nasazení většího počtu hasičů-lezců, a tím tak dostat do bezpečí a tepla v kratším čase větší počet lyžařů,“ vysvětlila mluvčí Balážová.

Na lanovce v horském areálu Kraličák uvízlo cvičně také pět desítek školáků ze Starého města u Šumperka. Místo vyučování tak jako figuranti slaňovali z devítimetrové výšky za asistence hasičů a členů Horské služby. Lanovka na Kraličáku patří mezi nejmodernější v České republice a je krytá bublinou s automatickou závorou. Tu lyžaři nemohou sami zvednou, mechanismus musí uvolnit záchranáři speciální postupem. Právě tyto specifika jim objasnil aktuální nácvik.

Extrémní zásah u Hřenska pohledem velitele: šedesát telefonátů denně a slaňování v šíleném terénu

Do mimořádně náročné akce se mezi stovky hasičů zasahujících u lesního požáru v Českém Švýcarsku zapojily také jednotky z Olomouckého kraje. Speciálnímu hasebnímu odřadu velel Michal Hrubý, vedoucí oddělení IZS a služeb z prostějovské stanice. Po...

 

„Je to především o doladění součinnosti a spolupráce s ostatními složkami, konkrétně s hasičským záchranným sborem. Protože když se provádí taková akce, je dost komplikovaná, je potřeba hodně záchranných družstev. A ve spolupráci s areálem, horskou službou a hasiči jsme schopni evakuovat i takové množství lidí," řekl náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller.

„Bylo to děsivé, ale ulili jsme se z celého vyučování.“

Podle odborníků je hlavně potřeba zahájit evakuaci včas. Záchranáři upozorňují, že se k některým evakuacím dostanou zbytečně pozdě kvůli prodlevě u provozovatele, který se nejdřív snaží lanovku zprovoznit. „Důležité je v takové situaci, aby lidé nepanikařili, vše musí být sehrané. Lidé musejí být informovaní,“ poznamenal náčelník lanových drah na Kraličáku Emil Durďák. Na tamní lanovce se lidé o evakuaci dozvědí za pomoci hlášení.

Kvůli poškození trafostanice se lanovka na Kraličáku zastavila letos v únoru, dvě stě lidí se ale podařilo evakuovat s použitím záložních systémů. K ostré evakuaci jeli hasiči a záchranáři v únoru do Přemyslova, kde z výšky s pomocí lezeckých technik pomáhali 40 lidem. Celkem bylo na lanovce 130 osob. „Zásah ztěžovalo špatné počasí a nízké teploty. Přesto se nám podařilo dostat všechny bezpečně dolů do hodiny a půl,“ připomněla mluvčí Lucie Balážová.

Aktuální cvičný zásah byl adrenalinovým dobrodružstvím pro děti z šesté až deváté třídy ze Starého Města. Před jízdou je odborníci instruovali o tom, co je čeká. I přesto si někteří oddechli až po přistání na zem. „Bylo to děsivé, měla jsem strach z té výšky a z toho, že se něco stane. Ale příště asi už budu v klidu,“ řekla jedenáctiletá Lucie. Na pomoc záchranářů čekala s dalšími pěti spolužáky. „Ulili jsme se z celého vyučování, takže nám to vůbec nevadilo,“ doplnila s úsměvem šesťačka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, FB Horský areál Kraličák

Štítky lanová dráha, Olomoucký kraj, lyžař, Kunčice, Hynčice pod Sušinou, Hasičský záchranný sbor, horská služba, Jihomoravský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Rychle a bezpečně na zem. Záchranáři cvičili evakuaci z lanovek, v akci byl i vrtulník  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.