Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plumlovská přehrada prošla rekonstrukcí. Důležité prvky zvládnou i extrémní povodeň

Po roce a půl stavebních prací splňuje vodní nádrž Plumlov u Prostějova nové požadavky na zabezpečení vodního díla. Po rekonstrukci má spolehlivě fungovat i v případě extrémní desetitisícileté povodně. Rekonstrukce se týkala bezpečnostního přelivu, vývaru a části opevnění břehu.

„Modernizace objektů přelivu, vývaru a pravobřežního opevnění břehu zajišťuje bezpečné převedení transformované desetitisícileté povodně a zvyšuje úroveň bezpečného a spolehlivého provozu vodního díla,“ informoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

FOTOGALERIE: Olomoucká náplavka je po kolaudaci otevřená. Stavba u Moravy ještě pokračuje

Po kolaudaci už je veřejnosti přístupná náplavka u řeky Moravy mezi mosty na Masarykově třídě a ulici Komenského. U dvou ze tří schodišť ještě probíhají finální úpravy nábřeží, stavbaři dokončují vyhlídkové terasy.

 

Rekonstrukce částí přehrady si vyžádala i využití specifických postupů tak, aby se nádrž nemusela vypouštět. Kvůli pracím na skluzu a vývaru tak vodohospodáři převáděli vodu z nádrže do říčky Hloučely přes potrubí. „Abychom mohli provést stavební práce na funkčních objektech pod nádrží za plného provozu, položili jsme provizorní potrubí o délce 150 metrů, kterým jsme převáděli veškerou vypouštěnou vodu z nádrže až do prostoru za rekonstruované vývary tak, aby nedocházelo k zaplavení stavby. V srpnu jsme potrubí demontovali a průtok začali opět převádět manipulacemi přes spodní výpustě,“ vysvětluje v tiskové zprávě generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Rekreace na vodní nádrži mohla probíhat podle zástupců státní podniku i za snížené hladiny. V létě se pak stav vody snížil kvůli nedostatku srážek. „Přítok z důvodu sucha klesal v letních měsících až na hodnoty okolo 29 litrů za sekundu, přičemž minimální zůstatkový průtok pod vodní nádrží, který musí Povodí Moravy udržovat z důvodu zachování života v řece činí 128 litrů za sekundu, což je více než čtyřnásobek,“ upozornil mluvčí Chmelař.

Obyvatelé Prostějova se musí připravit na omezení veřejného osvětlení. Je drahá elektřina

Na omezení veřejného osvětlení se musí připravit obyvatelé Prostějova. Od listopadu radnice kvůli vysokým cenám elektrické energie vypne na místních a účelových komunikacích každé druhé svítidlo, lampy také budou zapnuty každý den o půl hodiny...

 

Práce začaly v březnu 2021 a trvaly do konce září 2022. Náklady na rekonstrukci činí cca 31 milionů Kč. „Po osmdesáti letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zasloužila,“ poznamenal generální ředitel Václav Gargulák. Takzvaný retenční prostor vodního díla má kapacitu 1,784 milion metrů krychlových. Hlavní funkcí plumlovské nádrže je podle vodohospodářů je snižování povodňových průtoků a nadlepšování minimálních průtoků Hloučely pod vodním dílem v období sucha.

Vodní díla se dříve navrhovala na úroveň stoleté povodňové vlny, při aktuální zpřísněných standardech se jedná o úroveň tisícileté povodně. U některých částí vodních děl pak jde o ještě desetinásobně vyšší hodnotu. „Například v roce 2006 se na vodní nádrži Vranov vyskytla tisíciletá povodeň dvakrát během tří měsíců. Ta pravděpodobnost, že k něčemu podobnému dojde, je opravdu malá, ale my s ní musíme počítat,“ doplňuje Gargulák.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Vodní nádrž, Plumlov, vodní dílo, rekonstrukce, Povodí Moravy, Prostějov, Olomoucký kraj, povodeň, Povodí Moravy (státní podnik), Hloučela

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plumlovská přehrada prošla rekonstrukcí. Důležité prvky zvládnou i extrémní povodeň  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.