Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Hrad Helfštýn zažil rekordní sezonu

Do takřka padesátileté návštěvnické historie hradu Helfštýna se uplynulá turistická sezona zapsala jako rekordní. Na půdu monumentálního hradního komplexu zavítalo letos 116 511 návštěvníků. Významným lákadlem je nedávno zrekonstruovaný renesanční palác. Hrad je od minulého víkendu na tři měsíce uzavřený, přístupný ale bude opět při tradičním novoročním výšlapu.

„Jde o nejvyšší návštěvnost od zpřístupnění objektu a zároveň nejvyšší zaznamenanou návštěvnost - tu eviduje hrad od roku 1974, kdy jej navštívilo 14.218 osob. Stotisícovou hranici návštěvnosti se na Helfštýně podařilo překonat v letech 1993, 1995, 1996, 1998,1999, 2003, 2007, 2008 a naposledy loni. Letošní návštěvnost však přepisuje všechny dosavadní rekordy, právě i ten z roku 2007, kdy hrad přivítal 107 702 lidí," přiblížila mluvčí hradu Eva Lehnertová.

Nejvíce návštěvníků letos přilákalo tradiční mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston, kam zavítalo 9500 lidí, hodně lidí také přišlo o Velikonocích, na Novoroční výstup na Helfštýn či Festival vojenské historie. Mezi nejsilnější měsíce z pohledu návštěvnosti letos patřil podle správy hradu červenec, kdy na Helfštýn dorazilo 20 777 lidí a srpen  s 27 442 návštěvníky. Vysoké návštěvnosti však čelil hrad také na podzim, a to především díky příznivému počasí - v září dorazilo 9184 lidí, v říjnu 8453 a v listopadu 2395.

Skoro jako před covidem. Návštěvnost atrakcí v Olomouckém kraji výrazně vzrostla

Čím dál více lidí navštěvuje turisticky zajímavá místa v kraji. Termály Losiny hlásí, že letošní návštěvnost se dostala zpět na předcovidovou úroveň. Hrad Helfštýn zároveň slaví návštěvnicky nejúspěšnější sezónu vůbec.

Magnetem pro návštěvníky je zrekonstruovaný renesanční palác. „Jeho oprava probíhala v letech 2017 až 2020, v loňském roce získal projekt řadu tuzemských i světových ocenění, například Českou cenu za architekturu, Stavbu roku, Dezeen Awards, Cenu Rudolfa Eitelbergera či Gloria musaealis 2020,“ doplnila mluvčí. Brány hradu se nyní na tři měsíce uzavřely - s výjimkou 7. ledna, na kdy se zde chystá Novoroční výstup. Letos na akci dorazilo 4077 lidí.

Na rozdíl od Helfštýna ostatní hrady v Olomouckém kraji na konci roku opět své brány otevírají, v souvislosti s adventem chystají různé akce. Například hrad Šternberk připravil pro návštěvníky až do poloviny prosince o sobotách adventní prohlídky, 3. prosince zde bude tradiční dětský vánoční jarmark. Adventní prohlídky chystá také hrad Bouzov, návštěvníkům se otevře i po vánočních svátcích a také na Silvestra.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Olomoucký kraj Tourism

Štítky Hrad, památka, Helfštýn, turistika, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Helfštýn zažil rekordní sezonu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.