Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

FOTO A VIDEO: Vykolejený vlak a desítky zraněných. U Jívové proběhlo taktické cvičení

Záchranářský vrtulník, drony a desítky hasičů i zdravotníků v akci. K Jívové na Olomoucku se sjely složky IZS na taktickém cvičení Vlak 2022, námětem byla dopravní nehoda na železnici se zraněním i úmrtím lidí. Figuranti zamířili do Fakultní nemocnice Olomouc, která aktivovala takzvaný traumaplán.

Do autentické situace srážky dvou vlaků začaly v pondělí po desáté hodině příjíždět profesionální i dobrovolní hasiči, záchranáři, policisté a další zapojené složky. U Jívové se rozběhlo taktické cvičení s propracovaným scénářem. „Při dopravní nehodě byl výrazně poškozen první vagon a přední část lokomotivy. Hasiči museli vyprostit desítky zraněných. Z celkového počtu 29 cestujících byli dva mrtví, dvanáct středně a těžce zraněných a deset s lehkým zraněním, ostatním pasažérům se nic nestalo,“ specifikovala dopady fingovaného drážního neštěstí mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

 

Zasahující jednotky požární ochrany kategorizovali zraněné metodou START, která se používá pro třídění osob postižených mimořádnou událostí jednotkami v nebezpečné zóně nebo v případě většího počtu postižených osob.

Zároveň hasiči vytvořili ve zdemolovaném voze evakuační otvory, kudy předávali zraněné záchranářům. Ti je třídili metodou triáže a poskytovali přednemocniční neodkladnou péči.  

V Hablově hrozilo zřícení domu. Zeď z vepřovic zajišťovaly tři jednotky hasičů

V Hablově na Prostějovsku museli zasahovat hasiči, protože zde hrozilo zřícení domu v řadové zástavbě. Přední nosná stěna z vepřovic se nahnula, důvodem byl pravděpodobně výkop před domem. Hasiče zavolali místní obyvatelé.

Cvičení VLAK 2022 v číslech
5 zúčastněných složek
89 zapojených příslušníků, záchranářů a zdravotnického personálu, členů štábu
29 figurantů
35 kusů techniky
11 jednotek požární ochrany
2 drony
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

„Účelem cvičení bylo prohloubení spolupráce mezi všemi složkami IZS, jejich koordinace a efektivní řízení. Cvičení mělo prověřit také komunikaci mezi jednotlivými operačními středisky a spojení mezi štábem velitele zásahu a zasahujícími složkami,“ vysvětlila v tiskové zprávě Lucie Balážová.

„S ohledem na charakter mimořádné události, nepřístupný terén a počet zraněných byl zřízen štáb velitele zásahu a místo zásahu bylo rozděleno do dvou úseků,“ doplnila za krajské hasiče Balážová.

Sanitky a vrtulník převážely zraněné do Fakultní nemocnice Olomouc, kde je po aktivaci traumaplánu přijímali zdravotníci. Policisté se postarali o evidenci cestujících, zraněných a pátrání po pohřešovaných osobách s využitím dronu i služebního psa.

Po skončení záchranných prací následovaly likvidační úkoly pro odstranění následků v místě mimořádné události, hasiči se následně s kolegy ze Správy železnic zaměřili na nakolejení vozů zpět na trať.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, nehoda, cvičení, Olomouc, cvičení Jívová, nehoda Jívová, vlak, policie, záchranka, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO A VIDEO: Vykolejený vlak a desítky zraněných. U Jívové proběhlo taktické cvičení  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.