Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Obleva zastavila lyžování v Hlubočkách a Hrubé Vodě. Problém je i na horách

Lyžařská střediska Hlubočky a Hrubá Voda u Olomouce po několikadenní oblevě zastavují provoz. V Hlubočkách plánují zprovoznění alespoň spodní části sjezdovky. Teplé počasí komplikuje situaci i v horských skiareálech, v nichž začínají lyžařské kurzy.

Vysoké teploty přelomu roku přinesly nepříznivé podmínky pro zimní radovánky a v Hlubočkách se v úterý zastavily vleky. Střediska by potřebovala co nejdříve mráz. „Což v nejbližších dnech nenastane. Ale už se to stalo i v minulosti, kdy jsme se museli zastavit, není to poprvé, ani naposled,“ řekl provozovatel střediska v Hlubočkách Michal Stojmenov. Podotkl, že dosud vyrobený umělý sníh, který jim taje před očima, se podařilo zaplatit, byť návštěvnost nebyla tak vysoká.

V Hlubočkách se podařilo provoz vleků udržet přes vánoční prázdniny a ještě v pondělí. „Pokud to půjde, o víkendu zprovozníme pro děti v okolí a pro lyžařskou školu pás a spodní polovinu sjezdovky, která vypadá podstatně lépe. Ač je to překvapující, dole jsme měli v neděli i v pondělí ráno nulu a bylo to přimrzlé, nahoře bylo šest stupňů a tálo to. Na 90 metrech převýšení a délce přes 500 metrů byl takový rozdíl. Zažili jsme to i v minulosti, proto jsme se se snažili nahoře vyrobit více sněhu, ale nestačilo to,“ doplnil Stojmenov.

Od půlnoci tma. Jeseníku zdražila elektřina o tři sta procent, město vypne lampy

V desítkách jesenických ulic se bude na část noci zhasínat veřejné osvětlení, město tak reaguje na razantní zvýšení nákladů na elektrickou energii. Úspory plánuje Jeseník také v městských budovách, zároveň chystá investice do fotovoltaických...

S úbytkem sněhu má problém i sousední areál v Hrubé Vodě. „Dnes ještě pojedeme, rozhodli jsme ale, že ve středu, čtvrtek i v pátek nepojedeme. Uvidíme, jak to bude vypadat o víkendu,“ poznamenala v úterý pracovnice resortu. V Kladkách na Prostějovsku je na sjezdovce podle webových kamer nesouvislá vrstva sněhu. „Kvůli rozmarům počasí se lyžování odkládá a budeme čekat na příznivější podmínky,“ uvedli zástupci areálu na svých stránkách.

Nepříznivé počasí trápí i výše položená střediska. Vleky se zastavily kvůli silné oblevě v Přemyslově na Šumpersku, areál je mimo provoz až do 6. ledna. Mimo provoz je také ski centrum Miroslav v Lipové-lázních na Jesenicku, teploty se tam podle webových kamer pohybují nad pěti stupni. Na dalších místech provoz omezují. Například v Kopřivné kvůli zachování kvality sjezdovek je v pracovním týdnu změněna provozní doba ski areálu. „Od pondělí do pátku bude v provozu lanová dráha a modrá sjezdovka pouze v čase 8:30 - 16:00, večerní lyžování se ruší a červená sjezdovka bude uzavřena. Pokud se naplní předpověď počasí, bude od soboty ski areál opět v plném provozu,“ informuje web areálu. S omezením musejí počítat i návštěvníci na Červenohorském sedle, kde jede pouze lanová dráha na Klínovec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Resort Hrubá Voda

Štítky Lyžování, počasí, zima, obleva, teplé počasí, oteplení, vlek, lanovka, ski areál, Hlubočky, Hrubá Voda, Jeseníky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obleva zastavila lyžování v Hlubočkách a Hrubé Vodě. Problém je i na horách  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.