Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Ptačí hodinka láká stále více pozorovatelů. Zapojit se může každý

Kdo zavítá ke krmítku? Na začátek ledna připadá pátý ročník akce Ptačí hodinka, při které mohou lidé pomoci ornitologům s mapováním počtu a pohybu opeřenců. Odborníci získají díky pátečnímu a víkendovému pozorování širokou paletu informací o chování ptáků přezimujících v Česku. Speciální program u této příležitosti chystá i olomoucká Pevnost poznání.

Ke sledování se může 6. až 8. ledna přidat kdokoli, není nutné mít se sčítáním ptáků předešlé zkušenosti. Ptáci se sčítají podle dané metodiky pokaždé jednu hodinu na základě výběru účastníka, přičemž pro všechny ptačí druhy se zapisuje největší počet jedinců pozorovatelných najednou.

Více informací o programu si zájemci mohou přečíst na webových stránkách ptacihodinka.cz, kde se dozví mimo jiné jak přesně zaznamenávat své údaje či kam výsledky sledování vložit. Pozorovatelé si také pomocí kvízů mohou procvičit svou znalost určování ptáků. „Lidé si mohou vybrat z více různých kvízů. Od těch pro úplné začátečníky s pěti nejčastějšími druhy na krmítku až po kvízy pro pokročilé," uvádí koordinátor Ptačí hodinky Ondřej Belfín z České ornitologické společnosti (ČSO).

S tužkou a papírem ke krmítku usedají devadesátníci, ale i děti kolem třinácti, čtrnácti let. Naopak nízká účast je lidí zhruba kolem dvaceti let, nejsilnější zastoupení je pak u třicátníků či čtyřicátníků. „Jsme rádi, pokud se lidé ke sčítání vrací a doufáme, že to tak bude i do budoucna,“ podotýká Belfín.

Už nyní mohou ornitologové z údajů ledacos vyčíst. Například kde se který druh ptactva vyskytuje v největším zastoupení, jak migrují po naší republice, kde jakého druhu přibylo či ubylo.

SEFO se odkládá kvůli holubovi, píše se na ohradě u muzea. Fikce má vyvolat otázky i upozornit na výstavu

Novou podobu s vyobrazením holuba a informací o odkladu stavby SEFO má čtyřicetimetrové oplocení proluky vedle olomouckého Muzea umění. Jedná se však o mystifikaci, nadsázku a upoutávku na výstavu. Kvůli objevu hnízda fiktivního holuba posvátného...

Pozorování ptáků s odborným výkladem připravilo na první dvě lednové soboty olomoucké interaktivní muzeum popularizace vědy Pevnosti poznání. Ptačí hodinku si tak mohou návštěvníci areálu v Bezručových sadech obohatit o ještě podrobnější poučení o životě létajících opeřenců.

„K pozorování používáme dalekohledy firmy Meopta, které si mohou zájemci vyzkoušet. Zároveň se mohou zeptat na cokoliv, co je v souvislosti s tématem bude zajímat,“ pozval zoolog Evžen Tošenovský, který upřesnil, že Ptačí hodinka a sčítání se koná první lednový víkend. Následující sobotu 14. ledna se pak uskuteční pozorování ptáků, a to každou hodinu od 10, 12 a 14 hodin. Obě aktivity jsou zdarma.

V minulosti se v krmítku u Pevnosti poznání objevilo mimo jiné pět druhů sýkor. „Loni jsme v rámci akce viděli pěkné hejno mlynaříků, strakapoudy a lovícího krahujce. Letos jsem již po několikáté sledoval dva krkavce, možná to byl pár, poletovat po vysokých stromech kolem budovy Pevnosti. Na jaře to vypadalo, že dokonce zkouší zahnízdit. Což by ve městě byla opravdu rarita,“ poznamenal zoolog.

Tříkrálová sbírka začala. Na koních vyrazí s koledníky v Olomouci hejtman, primátor a biskup

S novým rokem se rozběhl další ročník Tříkrálové sbírky, jedné z největších dobrovolnických akcí v České republice. Charitativní akce se účastní také instituce v Olomouckém kraji, které koordinují dobročinné úsilí více než tisícovky koledníků. Na...

 

Ptačí krmítko by podle odborníků mělo být na klidném a dobře přehledném místě, nejlépe ve stínu a daleko od nezabezpečených skleněných ploch. Je potřeba dbát na pravidelné čištění a odstraňování trusu a zbytků potravy. V krmítku je vhodné ptákům nabízet slunečnici, vlašské ořechy, oves, proso, pšenici a další obiloviny či luštěniny. Kosy a drozdy potěší pár jablek či jeřabin, strakapoudy, brhlíky a sýkory tuková směs.

S přikrmováním ornitologové doporučují začít, když teploty klesnou k bodu mrazu. „Mezitím můžeme na zahradě udělat malý ptačí ráj. Staré dřevo a větve naskládejte na hromádku. Úkryt v ní může najít střízlík, červenka nebo i hejno vrabců. Spadané listí shrabejte ke kmeni stromu, a nechte ladem. Ve vrstvě listí si najdou ptáci mnoho dobrot, ať už spadlé ovoce, nebo larvy a brouky. Semenožravé ptáky pohostíte, když necháte stonky trvalek nezastřižené. Semínka jsou zpravidla takřka neviditelná, ale ptáci je pojídají po celou zimu,“ vysvětluje Dita Hořáková z ČSO.

Akci Ptačí hodinka organizuje již pátým rokem Česká společnost ornitologická. Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku a v dalších zemích. S kolegy z Bavorska, Rakouska a Švýcarska při sčítání čeští odborníci úzce spolupracují, díky čemuž mohou porovnávat výsledky i přeshraničně.

Z minulých ročníků vyplývá, že se na zahradách nejčastěji vyskytuje sýkora koňadra. Loni pozorovatelé sečetli 134 549 koňader, dále pak skoro 93 tisíc vrabců polních a přes 86 tisíc vrabců domácích. V roce 2022 se programu Ptačí hodinka zúčastnilo více než 35 tisíc lidí, kteří sledovali přes 707 tisíc ptáků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pevnost poznání, Česká společnost ornitologická, Ludmila Korešová, Roman Kus, Věra Sychrová

Štítky Ptačí hodinka, sčítání, příroda, ptáci, ptactvo, pevnost poznání, krmítko, krmení ptáků, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí hodinka láká stále více pozorovatelů. Zapojit se může každý  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.