Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

SEFO se odkládá kvůli holubovi, píše se na ohradě u muzea. Fikce má vyvolat otázky i upozornit na výstavu

Novou podobu s vyobrazením holuba a informací o odkladu stavby SEFO má čtyřicetimetrové oplocení proluky vedle olomouckého Muzea umění. Jedná se však o mystifikaci, nadsázku a upoutávku na výstavu. Kvůli objevu hnízda fiktivního holuba posvátného v krovu muzea má dojít k odložení nejen muzejníky dlouho očekávané budovy se specifickým architektonickým pojetím.

Architekt Adam Lacina na ohradě u Muzea umění Olomouc zachytil holuba posvátného, který byl údajně nalezen ve věži muzea. Ornitologický nález, který je však fikcí, má podle informací na ohradě zabránit stavbě SEFO. Intervence odkazuje nejen na dlouhodobé plány ohledně SEFO, ale i na současnou výstavu Architektura v procesu.

Podle zástupců muzea je upoutávka na výstavu vytvořena formou fikce. Samotní zástupci muzea počítají s tím, že vyvolá spoustu dotazů. „Jde o autorskou invenci, vtip. Autor to pojal způsobem, který je částečně architektonický, částečně fikční. Bylo pro něj důležité téma SEFO a otázka jeho dlouhodobého řešení. Právě proto si pohrál s představou, že SEFO nebude, protože jsme objevili významný živočišný druh v muzeu, který nám zabraňuje stavět - a to je řešení celého problému,“ vysvětlil kurátor muzea Jakub Frank.

Rozporuplné reakce budí už řadu let plánovaná podoba budovy SEFO v centru Olomouce, architektonickou studii schválili před nedávnem krajští památkáři a příprava stavby může postoupit do další fáze. Kvůli návrhu rozsáhlé muzejní novostavby...

O budově SEFO v Olomouci se mluví déle než deset let. Na stavbu objektu pro prezentaci středoevropského výtvarného umění uvolnila vláda v roce 2019 téměř 600 milionů korun. Pod podobou výjimečné expozice futuristického vzhledu, která však vyvolává rozporuplné diskuse, je podepsán architekt Jan Šépka. V závěru minulého roku získala architektonická studie s několika podmínkami finální povolení krajských památkářů, městský odbor památkové péče přitom tuto variantu předtím zamítal. Nová budova má nabídnout výstavní prostory pro umělecká díla ze střední Evropy a zázemí potřebné pro chod muzea. Příprava stavby nyní podle ředitele Ondřeje Zatloukala může postoupit k výběru projektanta a následně k tvorbě projektové dokumentace, což by mělo trvat přibližně další dva roky.

Netradiční dílo na ohradě proluky u parcely určené ke stavbě SEFO pojalo muzeum záměrně tak, aby lidé mystifikaci věřili - na stránkách muzea vylíčili Lacinu nejen jako architekta, ale i jako amatérského biologa a ornitologa zkoumajícího vymírání živočichů a především ptáků. „Jeho pozornosti proto nemohl ujít unikátní nález - dva páry holubů posvátných (columba sacralis), které zahnízdily ve věži Muzea umění Olomouc. Na našem území se holub posvátný neobjevuje od roku 1959, kdy byl poslední exemplář pozorován v Praze,“ uvedlo muzeum na svých stránkách.

Jak vnímáte návrh budovy SEFO podle architekta Jana Šépky?

Celkem hlasovalo2865 čtenářů

Na zídce je zobrazen nejen tento údajně unikátní holub, ale také informace o tomto druhu a zpráva o tom, že se SEFO odkládá, neboť se holub zahnízdil v krovu. Součástí intervence bude od příštího týdne i speciální krmítko, kde budou moci lidé holuba posvátného pozorovat, fotit, zaznamenávat čas a jeho lokalizaci a zasílat informace o jeho pohybu na zveřejněnou e-mailovou adresu.

Lacina byl jedním z kandidátů, kteří chtěli být součástí samotné výstavy Architektura v procesu prostřednictvím speciálního architektonického ateliéru, ve kterém mohou návštěvníci architekty pozorovat při práci. „Byl jedním z architektů, který se účastnil otevřené výzvy. Nakonec nebyl vybrán, ale jeho návrh se nám velmi líbil, rozhodli jsme se proto, že mu dáme prostor pro zpracování plochy ohrady,“ doplnil kurátor Muzea umění Frank.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc, Šépka architekti

Štítky Stavba, SEFO, Středoevropské fórum Olomouc, návrh, architekt, Jan Šépka, památkáři, výstava, proluka, Muzeum umění Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SEFO se odkládá kvůli holubovi, píše se na ohradě u muzea. Fikce má vyvolat otázky i upozornit na výstavu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.