Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Skiareály v Jeseníkách čekají na ochlazení, provozovatelé evidují mnohamilionové ztráty

Většina lyžařských středisek v Jeseníkách zastavila provoz a čeká na ochlazení či sníh. Několik areálů je ještě v chodu, ale návštěvníci musejí počítat s omezením počtu sjezdovek nebo se zkrácenou provozní dobou. Provozovatelé doufají v příznivější počasí, které umožní výrobu umělého sněhu. Už nyní jsou ale finanční ztráty způsobené oblevou značné.

„Ve 1300 metrech na Ovčárně napadlo od začátku týdne zhruba deset centimetrů sněhu, sníh ještě drží na stromech. Je to ale hraniční, je zde zhruba kolem nuly, stačí málo a místo sněžení by tady byl déšť. Uvidíme, co přinese následující víkend,“ přiblížil situaci dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek. Doplnil, že obdobné počasí v lednu na horách dlouho nepamatují. „Na Ovčárně působím dvanáct let, ale tohle jsem ještě v lednu nezažil,“ poznamenal.

Sníh, byť v minimálním množství, umožnil běžkařům vydat se alespoň na trasy mezi Pradědem a Ovčárnou. „Na Švýcárně je to horší, protože cesta byla vymleta vodou a deset centimetrů to moc nezakrylo,“ dodal Hejtmánek.

Řada areálů po Novém roce udržení provozu vzdala a vleky zastavila. Příkladem je Červenohorské sedlo, které stojí zhruba deset dní. „Jsme připraveni zasněžovat, změnu počasí k lepšímu hlásí na příští týden. Má napadnout i nějaký sníh. Pohráváme si s myšlenkou, že od pondělka zprovozníme lanovou dráhu a 1,5 kilometru dlouhou sjezdovku. Budeme doufat, že počasí bude přívětivější,“ řekl vedoucí areálu Martin Dubský. Dodal, že pro areál jde o ztráty, nicméně pozornost upírá především na jarní prázdniny. Záležet bude podle něj i na délce sezony a chuti návštěvníků vrátit se do hor.

Unikát v Kopřivné. Lyžaři už nebudou potřebovat čip ani kartu, stačí jim mobilní telefon

Lyžaři ve středisku Kopřivná v Malé Morávce v Jeseníkách už nebudou potřebovat plastový skipas nebo čip a nebudou už ani muset čekat ve frontách nebo platit zálohy za kartu. Resort spustil unikátní odbavovací systém, nyní stačí akorát...

Provoz se snaží udržet i areály v Karlově a na Kopřivné, zrušit tam však museli večerní lyžování. Omezený je i počet sjezdovek, na kterých se v těchto dnech tísní lyžařské kurzy. „Sníh naštěstí máme, lyžujeme po celé modré sjezdovce a máme plno. Snažíme se lyžařským výcvikům nabídnout co nejlepší podmínky,“ prohlásil spolumajitel areálu Kopřivná Karel Ležatka. Ve středu nad ránem po delší době opět spustili zasněžování. „Jsou to ale ohromné ztráty, museli jsme omezit provoz, nemáme do odvolání večerní lyžování. Ochota a chuť zákazníků jezdit na hory v situaci, kdy je ve městě 12 až 15 stupňů, se limitně blíží nule. Ztráty jsou mnohamiliónové,“ doplnil Ležatka.

Lyžuje se stále i ve ski areálu Kraličák. Na konci prosince tamní sjezdovky pokrýval až metr sněhu, kvůli vysokým teplotám v lednu se podařilo zachránit jen východní, ale strategickou část areálu. Areál kvůli omezení provozu upravil cenu skipasů. „Lyžujeme sice nepřetržitě, na rozdíl od většiny areálů v Česku, ale i tak je současná situace velmi náročná a už se těšíme, že zima opravdu snad už v příštím týdnu přijde,“ uvedl jednatel a majitel areálu Dušan Juříček. Středisko na sobotní podvečer připravilo vystoupení písničkáře Pokáče nazvané Koncert pro sníh.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude o víkendu přes střední Evropu od západu postupovat frontální systém. Za jeho studenou frontou začne na území ČR proudit chladnější vzduch od západu. „V sobotu se budou v oblasti Jeseníků ojediněle vyskytovat sněhové přeháňky, nejnižší noční teploty se budou pohybovat v rozmezí plus jeden až mínus tři stupně Celsia. Nejvyšší denní teploty pak mínus dva až plus dva stupně,“ uvedl meteorolog z ostravského pracoviště ČHMÚ Jakub Flám.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Horský areál Kraličák

Štítky Lyžování, počasí, zima, obleva, teplé počasí, oteplení, vlek, lanovka, ski areál, Jeseníky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Jeseníkách čekají na ochlazení, provozovatelé evidují mnohamilionové ztráty  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.