Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Extrémní počasí sevřelo výletníky v Jeseníkách. S terénem a hlubokým sněhem bojovali i záchranáři

Náročnou prověrku schopností členů Horské služby představoval uplynulý víkend v Jeseníkách. Záchranáři čtyřikrát vyráželi k lidem v potížích a ve všech případech šlo o mnohahodinové zásahy v těžko přístupném a vydatně zasněženém terénu. „Turisty jsme museli zachraňovat v polomech při pocitové teplotě mínus dvacet stupňů a jednou také v průběhu sněhové bouře,“ vylíčil jeden ze zasahujících členů Horské služby Martin Chalupa.

V sobotu před půl šestou ráno vyrazila z lovecké chaty v oblasti Dolní Moravice nedaleko Rýmařova dvacetiletá žena, která chtěla dojít do vesnice. Pro přesun si nevybrala vhodnou dobu, venku zrovna zuřila vichřice s hustým sněžením, pohyb v lese byl nebezpečný kvůli padajícím větvím a stromům. Pocitová teplota se pohybovala okolo mínus dvaceti stupňů. „Dívka ztratila orientaci, prochladla a pohyb v terénu ji vyčerpal. Kontaktovala proto Policii ČR s tím, že přesně neví, kde je a že potřebuje pomoci. Mimo policistů vyrazila do terénu i dvoučlenná hlídka horských záchranářů z Karlova pod Pradědem. Pátraní jim komplikovaly padající stromy a velmi husté sněžení,“ popsal v tiskové zprávě Horské služby záchranář Martin Chalupa. Dívka naštěstí narazila na silnici, kde ji pak nalezli policisté a postarali se o její bezpečnost.

Na pomezí Olomouckého a Moravskoslezkého kraje bivakoval mezi Jelení studánkou a chatou Alfrédka muž, který se do potíží dostal v sobotu dopoledne při zpáteční cestě. V hlubokém sněhu se vyčerpal a nemohl už pokračovat dál. „Velmi dobře ale vyhodnotil situaci a zavolal si pomoc dřív, než by se dostal do ještě složitější situace,“ hodnotil mluvčí Horské služby Marek Fryš turistovo včasné rozhodnutí zavolat na tísňovou linku +420 1210. „Cesta k němu byla velmi komplikovaná, protože jsme museli řešit spousty popadaných stromů. Naštěstí na pána narazila skupina skialpinistů, kteří mu poskytli tepelný komfort a prošlapávali mu cestu, aby se tolik nepropadal do sněhu a celkově mu pomohli. Tím nám zkrátili cestu. Následně jsme se potkali a odvezli jsme ho na chatu Skřítek,“ vyprávěl člen HS Roman Zajíc.

Sněhová bouře a masáž srdce na saních. Horští záchranáři bojovali o život seniora na Dolní Moravě

Kolaps třiasedmdesátiletého polského turisty na Dolní Moravě si vyžádal výjezd Horské služby Jeseníky. K situaci byl přivolán i vrtulník, ten ale nemohl kvůli sněhové bouři přistát. Při transportu na kanadských saních bylo potřeba, aby horský...

V odpoledních hodinách pak došly síly jednomu z dvojice skialpinistů mezi Videlským sedlem a Švýcárnou. „Opět bychom chtěli pochválit turisty za dobré vyhodnocení situace. Nenechali ji dojít do extrému a zavolali si pomoc. Ze shora k nim vyrazila hlídka na skútru se saněmi, zezdola autem po silnici. K muži jsme se nakonec museli dostat na lyžích se saněmi, protože na skútru už to nešlo. Společnými silami jsme ho pak transportovali na saních na parkoviště u Videlského sedla,“ popisuje vylíčil za jesenické horoslužebníky Ondřej Škovránek s tím, že díky rychlé reakci skialpinistů se podařilo dokončit zásah ještě za světla.

Vyčerpávající zásah pak čekal na horskou službu v sobotu večer, do záchrany muže se zlomeným kotníkem se jich zapojilo hned devět. K poraněnému turistovi středního věku se museli dostat do odlehlé lokality Pásma Orlíku mezi Vrbnem pod Pradědem a Jeseníkem. Na místo se vydali čtyři záchranáři z Červenohorského sedla, dva z Karlova a tři z Ovčárny. „Vyrazili jsme zároveň z několika směrů, protože nebylo jasné, kudy se nám tam podaří vůbec dostat. Záchranáři museli takzvaně po svých na skialpech s kanadskými saněmi za sebou. Když jsme muže našli, na místě jsme ho ošetřili a transportovali k vozu zdravotnické záchranné služby, který na nás čekal v lokalitě Bílého potoka. Tam mu zdravotničtí záchranáři poskytli další ošetření a odvezli do nemocnice. Zásah skončil až pozdě v noci,“ uzavírá náročnou sobotu dispečer Horské služby Jakub Fabián.

Náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller po sérii náročných zásahů apeluje na širokou veřejnost, aby věnovala pozornost varovným výstrahám meteorologů i horských záchranářů. „Bohužel ne všechny záchranné akce končí tak dobře, jako ty o uplynulém víkendu. V případě extrémního počasí je na místě, aby návštěvníci hor zvážili plánování túr. I když je pohyb na čerstvém vzduchu zdravý, někdy může být prospěšnější zůstat doma a nevystavovat ohrožení sebe a následně ani záchranáře,“ zakončil náčelník Kaller.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba České republiky

Štítky Horská služba, Jeseníky, záchrana, sníh, zima, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Extrémní počasí sevřelo výletníky v Jeseníkách. S terénem a hlubokým sněhem bojovali i záchranáři  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.