Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Restaurace v prostějovském Národním domě se zavírá, důvodem jsou vysoké náklady. Město řeší, co dál

Ikonická restaurace a kavárna v prostějovském Národním domě se zavírá, důvodem jsou vysoké náklady. Radnice nyní řeší, co dál, jednou z možností je sloučení s divadlem. Řada Prostějovanů si secesní památku a dominantu města bez restaurace nedovede představit, zavřená bude minimálně několik měsíců.

Restauraci v Národním domě podle radnice srazily na kolena nejprve covidové restrikce, poté růst cen energií, vysoké provozní náklady, výpovědi zaměstnanců a s tím vší spojená nízká návštěvnost. Začátkem dubna se proto celý provoz na několik měsíců uzavře. Pro řadu obyvatel je to šok.

"Náš zastupitelský klub dlouhodobě upozorňoval na to, že restaurace je dotována z městské kasy a je stále ve ztrátě. Zatímco jiní soukromí majitelé, kteří mají pronajaté městské prostory, například Plzeňka, měsíčně platí městu nezanedbatelné nájemné a je tam stále plno lidí, v Národním domě je navzdory krásnému prostředí prázdno. Přitom je tam kavárna, restaurace a zahrádka. Také do vybavení kuchyně město investovalo nemalé peníze," zlobí se prostějovský opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Podle radnice šla ovšem ekonomika provozu již delší dobu ke dnu, například měsíční provozní náklady jsou v restauraci kolem 200 tisíc korun. Město se v minulosti snažilo provoz udržet půjčkami, čekalo také na konec plesové sezony. Nyní radnice tvrdí, že už celou věc musí řešit. 

"Jsme přesvědčeni, že divadlo a restaurace k sobě neodmyslitelně patří a jedno bez druhého nemůže fungovat. Uděláme všechno pro to, abychom tuto památku, která je dominantou města, udrželi v chodu. Celou věc intenzivně řešíme už nějakou dobu, na stole jsou nějaké varianty, jestli znovu otevřeme v červnu nebo v září, to teď nevím, ale budeme se snažit, aby to bylo co nejdříve," prohlásil primátor Prostějova František Jura (ANO).

Prostějov zadotuje chřadnoucí restauraci v Národním domě. Opozice situaci kritizuje

Dotací ve výši 800 tisíc korun podpoří prostějovská radnice restauraci, kterou provozuje městská obecně prospěšná společnost. Podniku v ikonickém Národním domě rostou náklady, s covidovým obdobím ale citelně poklesl zájem hostů a s tím i tržby....

Podle náměstkyně primátora a předsedkyně správní rady Obecně prospěšné společnosti Národní dům Milady Sokolové (ODS) je ve hře pronájem restaurace nebo sloučení s městským divadlem, které sídlí ve stejné budově. 

"V každém případě chceme, aby tato krásná budova žila a aby miliony, které jsme do ní dali, někdo využíval. Všichni si vzpomeňme, jak to vypadlo s posledním nájemcem, právě proto vznikla obecně prospěšná společnost, aby byl zachovaný chod restaurace. Existuje také cesta transformace do jedné organizace a využití společného potenciálu. Chod Národního domu je ovšem tak ekonomicky náročný, že vždy bude potřebovat pomoc města," řekla Sokolová.

Sloučení divadla a restaurace do jedné organizace by podle ní mohlo znamenat jednoho schopného manažera jako ředitele, programového ředitele divadla a provozního. Využití zbývajícího personálu v obou provozech by pak mohlo snížit náklady. "Lidé, kteří pracují jako servírky, by mohli také pracovat například jako šatnáři," uvedla.

Podle opozičního zastupitele Ošťádala by se naopak prostory měly pronajmout s podmínkou, že provozovatel bude i nadále spolupracovat se středními školami, jejichž učni měli v restauraci praxi.

Náměstkyně Sokolová nicméně ujistila, že v době, kdy bude restaurace zavřená, budou divadlo a veškeré pravidelné zkoušky souborů normálně v provozu, od města má divadlo příspěvek kolem devíti milionů ročně.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ndpv.cz

Štítky restaurace, Národní dům, zavření, šok, náklady, výpověď, divadlo, radnice, František Jura, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sonja Doll

I já tam pozvala syNka na oběd a byl to děs běs. Vznešený název v lístku, odporná hrůza na talíři. Město - jako zhřizovatel Národní dům, O.P. S. se zaklínalo výukou učnů. Co se tam s hrůznou kuchyní a v prázdných prostorách mohli naučit ?! A pikantní je, když i dluhy městu dosáhly astronomické částky, tak to den ze dne zrušili a na výchovu odborného dorostu si nikdo nevzpomene. Osloví třebas novináři - jednoho ze společníků O.P. S - Střední odborné učiliště obchodní ?!

Sobota, 1. dubna 2023, 12:16Odpovědět

Hanka Prauzova

To by tam taky nesměly pracovat ožralý servírky. Jednou nás jedna obsluhovala. Prý z jedné prosperujici hospody odešla a přišla sem. Katastrofa a ostuda národního domu. Potom otevírací doba. Nebo servírky které hledí jen do mobilu a zákazník je nezajima. A vedení? Vysedávat na zahrádce a dívat se jak se personál klackuje s cigárem v ruce před zákazníky? Neviděli jsme jinde v restauraci,ze by personál v PD kouřil před zákazníkem. Zde naprosto normální. Pak obsluhuje smradlavá neupravená prý žena. Jídlo? Chtělo by to vidět kuchaře. Letenka by byla hned. Ve zkratce banda tupců,která se hrnula k něčemu co neumí. Panák v kvádru následován svým neurvalým provozním a v závěsu starý stodoly "rádoby obsluha" opilé, neupravené,sprosté ženské. Nakonec třešnička na dort ve formě ne moc duchaplného ve všech provozech známého Romana B. Který teď zkouší štěstí v Luto. A ano,ať tito dělají šatnáře!!!!!!!

Pátek, 31. března 2023, 23:30Odpovědět

Ladislav Švub

Využití zbývajícího personálu v obou provozech by pak mohlo snížit náklady. "Lidé, kteří pracují jako servírky, by mohli také pracovat například jako šatnáři," uvedla.
Tak tak pujdou všichni rozhodně pracovat.Je to k neuvěření,kam až to došlu.

Pátek, 31. března 2023, 22:26Odpovědět

Hana Petečuková

Přesně tak, když jsou akce na náměstí, tato restaurace ve 20.00 zavřená, víkendy se zde nenajite. Celá desetiletí sem lidé rádi chodili, ale při téhle otvírací době se opravdu nedivte.

Čtvrtek, 30. března 2023, 16:10Odpovědět

Kamil Pesak

Stačí se například podívat na dlouhodobě nastavenou otevírací dobu restaurace. V neděli zavřeno? To si může dovolit jen městem dotovaná "Trafika" a neschopné vedení. Samá funkce, ale ekonomická odpovědnost bohužel žádná .....

Čtvrtek, 30. března 2023, 14:49Odpovědět

Lafiti Martina

Vůbec se nedivím..

Čtvrtek, 30. března 2023, 09:40Odpovědět

Sonja Doll

Bože, oni se asi zbláznili. Servírka bude dělat šatnářku v divadle souběžně. Kuchař by mohl uvádět a osvětlovači by mohli třebas obsluhovat na zahradě. To jsou nápady. Zase budeme jediní!

Středa, 29. března 2023, 21:40Odpovědět

Restaurace v prostějovském Národním domě se zavírá, důvodem jsou vysoké náklady. Město řeší, co dál  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.