Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prostějov zadotuje chřadnoucí restauraci v Národním domě. Opozice situaci kritizuje

Dotací ve výši 800 tisíc korun podpoří prostějovská radnice restauraci, kterou provozuje městská obecně prospěšná společnost. Podniku v ikonickém Národním domě rostou náklady, s covidovým obdobím ale citelně poklesl zájem hostů a s tím i tržby. Podle opozičních zastupitelů by město nemělo narušovat konkurenční prostředí provozováním a dotováním restaurace.

Dotaci pro obecně prospěšnou společnost Národní dům Prostějov již schválilo městské zastupitelstvo. Ředitel Národního domu Prostějov Martin Křupka žádost o dotaci zdůvodnil poklesem tržeb a vyššími náklady na provoz. Lidé podle něj v posledních měsících více šetří a návštěvnost restaurace a kavárny v Národním domě je nadále velmi nízká, a to zejména v odpoledních hodinách. Pokud by se firma vydala cestou zdražení jídel, tak by už podle Křupky nebyla konkurenceschopná, což by vedlo k dalšímu odlivu hostů.

Podle opozičního zastupitele Martina Hájka (Na rovinu!) by restaurace v Národní domě, který patří městu, měla být pronajata soukromému provozovateli. „Město by neměla provozovat restauraci. Je to komunální socialismus,“ uvedl Hájek, podle kterého nynější model deformuje tržní prostředí. „Městský subjekt konkuruje ostatním restauracím,“ podotkl Hájek. Obecně prospěšná společnost Národní dům Prostějov se kromě restaurace stará také o výchovu učňů, což by podle Hájka mohl zvládnout i soukromý provozovatel.

(NE)OBYČEJNÍ: Zámek si nekupujete každý den, říká hudebník Horset ze Ptení. Má s ním smělé plány

Muzikant a milovník středověku David Hudeček alias Horset ze Ptení na Prostějovsku měl zdejší zámek rád od dětství. Nedávno si ho koupil od města Prostějova a má s ním smělé plány. Budoucnosti se nebojí.

Primátor František Jura (ANO) zastupitelům řekl, že obecně prospěšná společnost Národní dům Prostějově má finanční problémy od roku 2020, kdy Česko zasáhla pandemie koronaviru a gastronomické provozovny byly na dlouhé měsíce mimo provoz. Město může restauraci zavřít, avšak poté by v případě opětovného zprovoznění mělo velký problém sehnat personál. Diskuse se proto vedou také o případném pronájmu gastronomického zařízení či transformace obecně prospěšné společnosti Národní dům Prostějov na společnost s ručením omezeným.

Do začátku pandemie byla obecně prospěšná společnost Národní dům Prostějov podle primátora schopna z tržeb pokrýt náklady a vykazovala i mírný zisk, takže město provoz nemuselo na provoz přispívat. „Dotujeme ho až v posledních dvou letech kvůli pandemii covidu-19,“ podotkl Jura.

Národní dům v Prostějově je secesní památkou evropského významu, do jejíž obnovy radnice s pomocí dotací investovala celkem 190 milionů korun. Budova Národního domu patří k dominantám města. Byla postavena v letech 1905 až 1907 podle návrhu předního architekta Jana Kotěry. Jeho úkolem bylo vybudovat kulturní a společenské centrum města s hospodou, divadlem i prostory pro spolky. Do podoby domu zasáhly výrazně úpravy z období druhé světové války, které do značné míry smazaly osobité rysy Kotěrova díla.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní dům Prostějov

Štítky Podnikání, ekonomika, restaurace, Národní dům, Prostějov, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov zadotuje chřadnoucí restauraci v Národním domě. Opozice situaci kritizuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.