Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Konopný léčitel Dušan Dvořák požádal prezidenta Pavla o milost. Odpykal si už přes polovinu šestiletého trestu

Dušan Dvořák z Ospělova na Prostějovsku, který za pěstování léčebného konopí skončil na šest let ve vězení, požádal prezidenta Petra Pavla o milost. Dvořák si již odpykal polovinu trestu, u předchozího prezidenta Miloše Zemana se žádostí o milost neuspěl.

Dušan Dvořák na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku v minulosti opakovaně pěstoval konopí pro léčebné účely. Soudy mu nikdy neprokázaly, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi, pěstování konopí je však v tuzemsku svázané přísnými regulemi, které Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi.

"Doložil jsem rozhodnutí ústavních soudů jiných zemí, že kriminalizace konopí porušuje úmluvu o lidských právech, úmluvu o právech zdravotně postižených a nepřiměřená regulace porušuje právo EU. Ze žádných mezinárodních úmluv nevyplývá povinnost povolit pěstování konopí," argumentuje například Dvořák v posledním dopise z vězení v Rapoticích.

Nedávno také vyšlo najevo, že české soudy v jeho případě ignorovaly některé důkazy. Soudy opakovaně tvrdily, že při domovních prohlídkách se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí. Přitom mu na začátku roku 2022 devět konopných tinktur, které u něho zabavila policie, soud vrátil.

České soudy v případu Dušana Dvořáka, který dostal šest let za pěstování léčebného konopí, ignorovaly některé důkazy. Soudy opakovaně tvrdily, že při domovních prohlídkách se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí. Přitom mu nedávno...

Společenskou záruku za Dvořáka poslal prezidentské kanceláři spolek Cannabis is The Cure.

"Pan Dvořák svým jednáním nikdy nikomu nezpůsobil žádnou škodu či dokonce újmu na zdraví, právě naopak. Zločiny pana Dvořáka spočívající v pěstování konopí na výrobu léků nejsou od 1. ledna 2022 již ani přestupkem, bohužel novela zákona navyšující limit THC v konopí na jedno procento nemá zpětnou účinnost, je ale důkazem, že pan Dvořák konopí nepěstoval na výrobu marihuany," uvedl předseda správní rady Cannabis is The Cure Ivan Chalaš.

Spolek prezidenta Petra Pavla požádal, aby Dvořákovi prominul zbytek trestu. Upozornil například na to, že za vzdělávací činnost v oblasti léčby konopím Dvořák v roce 2009 obdržel cenu vlády a jeho legislativní návrhy podpořili například tři emeritní rektoři Univerzity Palackého v Olomouci.

Prezidentská kancelář se zatím nevyjádřila k dotazu, zda a popřípadě jak o žádosti o milost pro Dušana Dvořáka rozhodla. Konopný léčitel má dlouhodobě velkou podporu veřejnosti, na jeho pomoc probíhají sbírky nebo benefiční koncerty.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslava Bělíková, svoboduprodusana.cz, Dušan Dvořák, Michal Šverdík

Štítky Dušan Dvořák, konopí, léčba, vězení, žádost, milost, Petr Pavel, Miloš Zeman, okres Prostějov, Evropská unie, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konopný léčitel Dušan Dvořák požádal prezidenta Pavla o milost. Odpykal si už přes polovinu šestiletého trestu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.