Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

FOTOGALERIE: Vláčkem za soby a klokany. Zoo Olomouc otevřela dvě nové části safari

Trasa safarivláčku v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce je od nové návštěvnické sezony výrazně delší. Atrakce oblíbená zejména u rodin s dětmi doznala rozšíření, lidé se budou moct svézt přes dvě nové zoogeografické zóny – Austrálii a Arktidu. Zatímco polární oblast reprezentuje blízký pohled na soby, australskou oblast zastupují dva druhy klokanů a ptáci emu.

Safari nově nabízí celkem pět zoogeografických zón a zástupce zahrady těší, že se aktuálním vylepšením podařilo obrazně propojit celý svět. Vláček při své jízdě urazí dva kilometry, prostor pro zvířata v safari části má rozlohu šest hektarů. „Safari si celkem vyžádalo investici 18 milionů korun, dvě aktuální části pak vyšly na pět milionů. Návštěvníkům se naskytne možnost vidět na 160 zvířecích jedinců ve dvanácti druzích,“ komentoval při slavnostním otevření atraktivního prvku zahrady ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Ten asistoval při odemčení dvou masivních zámků na bráně safari hejtmanovi Olomouckého kraje Josefu Suchánkovi (Piráti a STAN) a primátorovi města Olomouce Miroslavu Žbánkovi (ANO). Právě Statutární město Olomouc je zřizovatelem zoologické zahrady. „S ničivou vichřicí v roce 2019 se otevřely nové příležitosti. Ne každá kalamita musí být jen konec, ale může být i začátkem něčeho nového. Vznikla příležitost otevřít v rozvolněnější lesní krajině nové návštěvnické okruhy a rozšířit zoogeografické zóny a zaatraktivnili zoologickou zahradu návštěvníkům. To se daří díky obrovskému úsilí zaměstnanců a skvělým nápadům, které mají,“ ocenil primátor Žbánek.

Do olomoucké zoo dorazila extrémně vzácná hrdlička z Tichomoří. Na světě jich žije jen osmdesát

Nebývale vzácný přírůstek rozšířil faunu olomoucké zoo, z německého Karlsruhe přicestoval samec hrdličky sokorské. Ve své původní domovině na tichomořském ostrově už tento druh nežije, na světě se vyskytuje pouze 81 jedinců v lidské péči....

V novém australském safari mohou lidé pozorovat klokany rudé a klokany parma a také mohutné opeřence emu hnědé. Touto částí je možné procházet také z běžné návštěvnické trasy. Rozlehlý výběh sobů polárních pak tvoří další nově otevřenou část safari – Arktidu.

První etapa Safari se otevřela v červenci roku 2013, tehdy se jednalo o kontinent Afriky. Další fází pak byla Euroasie a následně Amerika, kde vláčky projíždějí takzvaným vlčím safari. „Návštěvníci se přiblížili zvířatům a zvířata přírodě, neboť se pohybují v rámci takzvaných zoogeografických zón. Daný pomyslný kontinent je tedy obýván zvířaty, jež by se na něm pohybovala i ve volné přírodě. Zvířatům se vytvořilo prostředí, ve kterém se mohou projevovat v rámci soužití s ostatními zvířaty tak, jak jim je dáno. Současně sloučením původních výběhů získala zvířata větší prostor. Taktéž se návštěvnicky zatraktivnila vrstevnicová spodní část zoo, která bývala lidmi opomíjena. Příznivci zoo zavítají i do míst, která do té doby zůstávala jejich očím skryta,“ přiblížila koncept safari mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Start u pavilonu Kalahari
Vláček brázdí všechny části safari zhruba v půlhodinových intervalech. Cena jízdenky je 50,- Kč, jeho kapacita je 25 míst. Do vláčku stejně jako do volných výběhů mají zákaz psi jakékoliv velikosti. Vláček vyjíždí za dobrého počasí v 9:00 s poslední jízdou v 16:45 hodin od pavilonu Kalahari a většinová část trasy je vedena tak, aby nekřížila cestu pěším
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, safari, nové safari, safari Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Vláčkem za soby a klokany. Zoo Olomouc otevřela dvě nové části safari  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.