Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Každou zimu v Přerově. Ornitologové už deset let sledují pohyb racka s kódem PKHU

Svého starého známého už desátým rokem pozorují ornitologové na Přerovsku. Jde o racka bělohlavého, který na svém kroužku nese kód PKHU. Díky označení mohou odborníci pozorovat pohyb ptactva a analyzovat také jejich oblíbená zimoviště. U racka PKHU je jím právě Přerov či Tovačov.

„Ornitologové ptáky kroužkují, aby se dozvěděli kudy a kam odlétají, odkud pocházejí a kde zimují. Většina ornitologických kroužků zůstane navždy ztracena, ale občas se některý najde nebo ho někdo odečte a potom vznikne příběh o putování konkrétního jedince,“ vysvětluje místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Právě díky žlutému kroužku odborníci mapují pohyb racka bělohlavého s kódem PKHU.

Podle Šafránka žijí racci bělohlaví převážně na mořském pobřeží severní Evropy. „V posledních letech se ale stále častěji objevují i u nás u větších vodních ploch a na některých lokalitách i hnízdí. Živí se mrtvými rybami po výlovech rybníků, hraboši na polích, ale i zbytky potravin na skládkách,“ přibližuje ornitolog v tiskové zprávě.

FOTOGALERIE: Vláčkem za soby a klokany. Zoo Olomouc otevřela dvě nové části safari

Trasa safarivláčku v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce je od nové návštěvnické sezony výrazně delší. Atrakce oblíbená zejména u rodin s dětmi doznala rozšíření, lidé se budou moct svézt přes dvě nové zoogeografické zóny – Austrálii a Arktidu....

Ve většině případů se kroužkují už mláďata ptáků, pozorovatelé pak znají jejich přibližný věk i to, odkud pocházejí. „Racek PKHU byl ale okroužkován jako dospělý pták a proto nevíme, jak je starý a ani odkud pochází. Což je velká škoda. Víme ale, že většina okroužkovaných racků bělohlavých, kteří se objevili v Přerově, pocházeli z hnízdišť v jižní části Polska nedaleko od našich hranic,“ podotkl zástupce Moravského ornitologického spolku.

Racek PKHU byl okroužkován 2. května 2012 u města Paczków, které leží 120 kilometrů na sever od Přerova, těsně za hranicemi nedaleko Javorníku. „V Přerově byl poprvé pozorován již 12. prosince 2012 a od tohoto dne se zde objevuje každou zimu. Přilétá koncem října a zdržuje se až do poloviny února. Během deseti let byl v Přerově pozorován osmatřicetkrát,“ popsal zvyklosti sledovaného racka Jiří Šafránek.

Kromě pravidelného zimoviště v Přerově zavítal racek PKHU i na Slezskou Hartu, do Tovačova či Šumvaldu, před dvěma lety trávil část zimy v Jihočeském kraji.

„Na Přerovsku se každoročně vyskytují desítky i stovky racků bělohlavých, výjimečně i rackové středomořští a rackové stříbřití. Díky odečítacím kroužkům se zjistilo, že nepocházejí pouze z Polska, ale i ze Slovenska, Německa, Běloruska, Litvy, Ukrajiny, Ruska a Rumunska. Stále častěji se zde objevují i ptáci kteří pocházejí z jižních Čech nebo z jižní Moravy. Je pouze otázkou času, kdy zahnízdí i na střední Moravě,“ dodává místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Šafránek

Štítky Ptactvo, ornitologie, pozorování ptáků, racek bělohlavý, Přerov, Moravský ornitologický spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každou zimu v Přerově. Ornitologové už deset let sledují pohyb racka s kódem PKHU  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.