Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Zimní počasí se v Jeseníkách nevzdává. Na Ovčárně jedou vleky, rolbaři upravují stopy pro běžkaře

Na šedesáti centimetrech přírodního sněhu mohou ještě v dubnu lyžovat lidé ve skiareálu na Ovčárně v Jeseníkách. Nejvyšší položené středisko moravskoslezkých hor má stále vleky v provozu. Rolbaři zvou na období Velikonoc do horské oblasti také příznivce běžkaře, část stop se daří udržovat v nadstandardním stavu.

Areál na Ovčárně je jediným zimním střediskem v Jeseníkách, jehož vleky jsou stále v provozu. Například v Koutech na Šumpersku v pátek také pustili lanovku, na vrchol však vyváží už jen turisty. Do hor se mohu vypravit také běžkaři. V Jeseníkách platí první lavinový stupeň z pětibodové škály.

„Areál, který je kompletně v provozu v Jeseníkách, je v tuto chvíli už pouze na Ovčárně na Pradědu. Areál Figura má v provozu všechny vleky. V provozu jsou kompletně i běžkařské tratě, vyfrézovány rolbou jsou z Ovčárny přes Praděd na Švýcárnu, v provozu jsou pro běžkaře i tratě pod Kurzovní chatou,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek.

VIDEO: Přál bych každému, aby jejich práci viděl i z druhé strany, říká o natáčení se záchranáři olomoucký kameraman Ondřej Červený

Ve středu zveřejnila Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje videoklip přibližující jejich práci. Ten natočil olomoucký kameraman Ondřej Červený, veškeré záběry jsou z ostré akce ze zásahů a ze cvičení.

Na Ovčárně leží 60 centimetrů přírodního sněhu. „Naposledy sněžilo ze čtvrtka na pátek, ale šlo o malé neměřitelné množství sněhu. Na horách jsou nyní tři stupně pod nulou, je zataženo, panuje tady silná mlha a fouká čerstvý severní vítr. Návštěvnost byla v pátek na Ovčárně střední, v oblasti se pohybovali sjezdaři a stále také běžkaři," doplnil Škovránek.

Na udržované stopy lákají běžkaře také rolbaři, na sociální síti zveřejňují snímky zasněženého Pradědu a vzkazují lidem, že na Pradědu je vše upraveno a připraveno na velikonoční prázdniny. „Nahoře jsou výborné podmínky. Směr Červenohorské sedlo jsme upravili po Kamzík, dál už nejsou podmínky pro rolbu,“ informují rolbaři.

Na Ovčárně se loni vleky zastavily v sobotu 30. dubna. Lyžovat by se zde dalo i déle, od ochranářů má však areál kvůli své poloze povolený provoz pouze do konce dubna. Středisko leží v národní přírodní rezervaci v nadmořské výšce 1440 metrů. Ostatní areály v Jeseníkách zastavily provoz již dříve, sezonu mnohé areály ukončily až o dva týdny dříve než obvykle. Například v Koutech zimní sezonu ukončili, na velikonoční prázdniny, tedy od 6. do 10. dubna, je tam ale lanovka znovu v provozu. Využít ji mohou pěší turisté i cyklisté.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Běžky v Jeseníkách

Štítky Zima, Jeseníky, počasí, běžky, Ovčárna, lyžování, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní počasí se v Jeseníkách nevzdává. Na Ovčárně jedou vleky, rolbaři upravují stopy pro běžkaře  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.