Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Radní Prostějova nedoporučili dohodu s developerem, který měl stavět obchodní galerii. Chce 40 milionů

Prostějovští radní zamítli návrh developera, který požaduje náhradu 40 milionů korun za to, že v centru Prostějova nemohla postavit obchodní centrum za miliardu. Smlouvy s městem zrušil soud. Projekt připravila skupina investorů kolem podnikatele Richarda Morávka, kteří v Olomouci postavili nákupní centrum Šantovka.

Návrh developera, společnosti Manthellan, na mimosoudní vyřešení sporu podle primátora Prostějova Františka Jury (ANO) obsahuje požadavek na náhradu vynaložených nákladů ve výši 20 milionů korun. O této částce developerská firma už podle primátora nehodlá dál diskutovat. Druhou položku představuje požadavek na zaplacení ušlého zisku 20 milionů korun, kde je Manthellan ochoten přistoupit na nabídku městských pozemků v hodnotě 15 milionů korun.

Na městském zastupitelstvu Prostějova nyní bude, jak se město k návrhu na mimosoudní řešení sporu postaví. Radní Prostějova na svém posledním zasedání doporučili zastupitelstvu, aby návrh smírného řešení sporu o náhradu škody odmítlo. Pokud to zastupitelstvo udělá, může toto rozhodnutí vyústit v soudní projednání.

Developer Richard Morávek se ke sporu nechtěl vyjadřovat. "Dodržujeme důvěrnou a neveřejnou povahu mediace. V rámci ní na počátku obě strany souhlasily se zachováním mlčenlivosti s cílem nalezení dohody. Nepovažujeme proto za správné po dobu probíhajícího řízení záležitost jakkoliv veřejně komentovat," sdělil mluvčí developera Petr Hlávka.

Manthellan couvá, po Prostějovu už nechce 320, ale jen 45 milionů. Obchodní galerii nepostavil

Developerská společnost Manthellan radikálně slevila ze svých požadavků a místo 320 chce po Prostějovu jako náhradu škody už jen 45 milionů korun. Společnost měla v centru Prostějova postavit obchodní galerii za miliardu, smlouvy s městem však...

Galerie Prostějov měla vzniknout v centru města v místě, kde stojí kulturní a společenský dům. Projekt nákupního centra se nepodařilo uvést v život poté, co radnice v roce 2018 po poradě s právníky změnila názor na platnost smlouvy o smlouvě budoucí z roku 2010, která se týkala přípravy tohoto podnikatelského záměru. Stanovisko radnice v roce 2019 podpořil odvolací soud, který potvrdil zneplatnění smlouvy s developerem. Investor posléze podal dovolání k Nejvyššímu soudu, avšak neuspěl.

V roce 2018 radnice podala žalobou na vyklizení pozemků, které v centru města užíval Manthellan. Soud poté rozhodl, že nájemní smlouva na městské pozemky mezi radnicí a společností Manthellan, která na těchto parcelách plánovala postavit obchodní centrum, je také neplatná. Firma Manthellan v roce 2019 v předžalobní výzvě požadovala po radnici 320 milionů korun jako náhradu škody, po mediaci ze svých požadavků slevila.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky soud, odškodnění, Richard Morávek, Prostějov, developer, obchodní centrum, Šantovka, radnice, Olomouc, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Prostějova nedoporučili dohodu s developerem, který měl stavět obchodní galerii. Chce 40 milionů  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.