Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Sobota 1. června 2024  |  Svátek má Laura
Bez reklam

Před radnici v Mohelnici někdo o Velikonocích navezl odpadky. Na protest proti novému systému svozu

Zřejmě na protest proti novému systému svozu odpadů v Mohelnici na Šumpersku, který klade důraz na třídění, někdo o Velikonocích před zdejší radnici navezl pytle s odpadky. Parta nadšenců hned na Velikonoční pondělí odpady roztřídila, na skládce by skončila ani ne pětina z nich. Město chce tříděním ušetřit za ukládání odpadů.

Patnáct pytlů s odpadky se u dveří mohelnické radnice objevilo v noci na včerejšek. Ve městě začal zhruba před měsícem fungovat nový systém svozu odpadů, který klade důraz na třídění. Barevné popelnice dala radnice k rodinným domům, přidala kontejnery na sídliště a sběr doplnila o železo a bioodpady. Zároveň prodloužila lhůty svozu.   

"Prodloužení lhůt vyvolalo povyk, některým lidem se to nelíbí, a tak využili velikonoční svátky a k radnici navezli odpad," potvrdil starosta Mohelnice Pavel Kuba (Mohelnická demokracie). Lhůty svozu, tři týdny u rodinných domů a dva týdny na sídlištích, město stanovilo po konzultacích například v Zábřehu a v dalších městech, které mají podobný systém svozu. Podle starosty platí, že čím kratší lhůta, tím se vytřídí méně. 

Hned na Velikonoční pondělí ovšem skupina dobrovolníků v čele s mohelnickým zastupitelem Luďkem Pivoňkou (Společně pro město) neznámému odpadovému vtipálkovi vypálila rybník. Pytle přímo na náměstí vysypala a roztřídila. Ukázalo se, že z patnácti pytlů by pouze dva a půl patřily na skládku, zbytek byl tříděný odpad.

"Někdo se rozhodl na protest proti způsobu nakládání s odpadem ze strany samosprávy města zasypat dveře městského úřadu odpadky. Poněkud se netrefil a zasypal dveře budovy, kde samospráva nesídlí. Nevadí. Po více než dvouhodinové nečisté práci, při které jsme se dověděli hodně ze soukromí původce odpadů, bylo náměstí opět čisté a uklizené a vytříděný a zabalený odpad čekal na odvoz. A vzkaz pro tebe, vtipálku. Popelnice na komunální odpad ti nikdy nebude stačit," napsal mu Pivoňka na sociálních sítích.

Část Mohelnice si stěžuje na svoz odpadů. Město chce ještě letos pořídit nové barevné popelnice

Lidé z některých okrajových čtvrtí v Mohelnici si stěžují na svoz odpadů a nepořádek okolo kontejnerů. Radnice chce ještě letos pořídit nové barevné popelnice na tříděný odpad a upravit svoz, čeká akorát na dotace. Tisíce nových nádob na tříděný...

Starosta Mohelnice Kuba připustil, že ve městě jsou v současné době některá problémová místa, například v centru jsou kvůli stavbě knihovny kontejnery soustředěné v jedné lokalitě.

"To se zlepší v průběhu roku, až bude dokončená hrubá stavba knihovny a vybudují se další kontejnerová místa. Pokud si pak systém nesedne, budeme muset asi některé lhůty svozu zkrátit. Tím pádem bude méně vytříděného odpadu a budeme muset systém dotovat nebo zvýšit poplatky. Už dnes jsou vysoké," uvedl starosta.

Neznámému vtipálkovi, který odpadky před radnici dovezl, nyní hrozí pokuta za přestupek. Dopadnout ho by nemuselo být tak složité, na náměstí jsou totiž kamery.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Mohelnice

Štítky odpad, radnice, pytle, Mohelnice, Velikonoce, protest, Velikonoční pondělí, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před radnici v Mohelnici někdo o Velikonocích navezl odpadky. Na protest proti novému systému svozu  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.