Počasí dnes20 °C, zítra25 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Konice přijde o pobočku finančního úřadu. Starostu to nemile překvapilo, úspora bude mizivá, míní

Rozhodnutí ministerstva financí zrušit pobočku finančního úřadu v Konici na Prostějovsku starostu města Michala Obrusníka nemile překvapilo. Pracoviště je nyní v Konici v provozu dva dny v týdnu, kdy jsou lidem k dispozici dvě úřednice. V Olomouckém kraji by měla skončit také pobočka v Litovli na Olomoucku.

Ministerstvo financí oznámilo, že od července zruší 77 z 201 územních pracovišť finančních úřadů. Z toho 56 budou pracoviště, která už nyní fungovala v omezeném režimu. V Olomouckém kraji budou zrušena pracoviště v Konici na Prostějovsku a v nedaleké Litovli na Olomoucku. Místo zrušených úřadů Finanční správa lidem nabídne zvláštní linky pro telefonické konzultace, v době podávání daňových přiznání také rozšíří výjezdy do obcí. Odborní pracovníci rušených úřadů se přesunou do jiných lokalit.

O chystaném uzavření územního pracoviště dnes přijely do Konice zástupce samosprávy informovat pracovnice Finančního úřadu pro Olomoucký kraj. Rozhodnutí zdůvodnily malým zájmem veřejnosti o tyto služby. "Nabídly nám pět návštěv úřednic finančního úřadu v lednu a pět návštěv v březnu. Evidentně neměly mandát k tomu reagovat na můj požadavek, aby minimálně jednou za 14 dní tady jeden zaměstnanec seděl a vyřídil agendu, kterou potřebují vyřešit lidé z široké oblasti," uvedl Michal Obrusník (STAN). Podle něj budou úspory naprosto mizivé a dostupnost služeb státu pro obyvatele naopak výrazně utrpí.

Česká pošta v Olomouckém kraji zruší dvacet poboček. Nejvíce je jich v Olomouci, skončí například pošta na Horním náměstí a pošty v Nemilanech, Pavlovičkách, Slavoníně nebo Holici. Redukce se týká také Prostějova, Přerova, Šumperka, Litovle,...

V posledních letech se sice těžiště komunikace občanů se státem pomalu přesouvá na internet, ne každý s ním ale podle starosty umí pracovat. Platí to hlavně pro starší obyvatele. Pokud budou chtít od července poradit s daněmi nebo vyřídit něco komplikovanějšího, tak budou muset jet na finanční úřad do Prostějova. Cesta autem z Konicka zabere hodinu tam i zpět.

"Byl jsem na nedávném setkání s vládou v Jeseníku, kde byl i pan ministr financí Stanjura, a nepadlo tam o rušení územních pracovišť finančního úřadu ani slovo," podotkl Obrusník. V Česku byl podle něj zřízen systém obcí s rozšířenou působností, které ve svých spádových oblastech zajišťují pro obyvatele služby státu a jejich nabídka by neměla být redukována.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Konice, finanční úřad, zrušení, Olomoucký kraj, Ministerstvo financí České republiky, okres Prostějov, Litovel, Finanční správa, Zbyněk Stanjura, Starostové a nezávislí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konice přijde o pobočku finančního úřadu. Starostu to nemile překvapilo, úspora bude mizivá, míní  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.