Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Muž si dovezl z Afriky vysoce nakažlivou infekci. Záchranné složky trénovaly, jak reagovat

Hasiči, policisté, hygienici a záchranáři z Biohazard týmu trénovali, jak reagovat na vysoce nakažlivou infekci, kterou si přivezl muž z Afriky. Do nácviku se zapojila čtyřicítka osob, na řadu přišly ochranné obleky a také dekontaminační mobilní komory.

VIDEO: Přál bych každému, aby jejich práci viděl i z druhé strany, říká o natáčení se záchranáři olomoucký kameraman Ondřej Červený

Ve středu zveřejnila Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje videoklip přibližující jejich práci. Ten natočil olomoucký kameraman Ondřej Červený, veškeré záběry jsou z ostré akce ze zásahů a ze cvičení.

Čtyřicetiletý muž, který se vrátil z Afriky, trpěl vysokými horečkami. Nezabíraly mu žádné léky a navíc začal krvácet z dásní, a tak se rozhodl zavolat na linku 155.

"Na základě jeho telefonátu se aktivovala rozsáhlá záchranná akce složek integrovaného záchranného systému, které musejí urychleně zareagovat, aby minimalizovaly riziko přenosu vysoce nakažlivé nemoci. Jak by celý proces vypadal, si na stanici v Olomouci vyzkoušeli hasiči, záchranáři, policisté i pracovníci krajské hygienické stanice spolu s Biohazard týmem Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje," popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Zásah, který byl nesmírně složitý na koordinaci všech složek, aby se zabránilo rozšíření nebezpečné infekce, prověřil komunikaci, řízení a také postupy Biohazard týmu. Hasiči se záchranáři celý výcvik absolvovali v ochranných oblecích a filtračních maskách.

"Aktivováno bylo také dekontaminační stanoviště, kterým museli projít všichni, kdo přišli s nakaženým pacientem do styku. Následně byl ve speciálním transportním izolačním prostředku naložen do sanitního vozu a převezen do Prahy na Bulovku, kde si jej převzalo Národní centrum pro izolaci a léčbu vysoce nebezpečných nákaz," dodala Balážová.

Celkem se výcviku zúčastnilo asi čtyřicet lidí. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky infekční onemocnění, zásah, výcvik, hasiči, Afrika, Olomoucký kraj, Krajská hygienická stanice, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, Nemocnice Na Bulovce, Praha, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž si dovezl z Afriky vysoce nakažlivou infekci. Záchranné složky trénovaly, jak reagovat  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.