Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

VIDEO: Ženu, která si na zledovatělé stezce zlomila kotník, musel z Jeseníků transportovat vrtulník

Vrtulník musel v neděli odpoledne zasahovat v Jeseníkách u zraněné ženy, která uklouzla na zledovatělé stezce, sjela po svahu a zlomila si kotník. Horští záchranáři ženě poskytli první pomoc a přenesli ji na vhodné místo, kde si ji vyzvedl lékař z vrtulníku. Horská služba vyzývá turisty k opatrnosti.

VIDEO: V Jeseníkách dvakrát zasahoval vrtulník. Jeden muž měl záchvat, na druhého spadl strom

Dvakrát musel do nejvyšších moravskoslezských hor letět vrtulník záchranářů. Na Švýcárně pomáhal muži, který měl epileptický záchvat. O den později záchranáři resuscitovali dřevorubce, na kterého na Ramzové spadl strom.

Záchranáři z Horské služby Jeseníky spolu s leteckými záchranáři z Ostravy zasahovali u zraněné ženy v Údolí Bílé Opavy v neděli po čtvrté hodině odpoledne. Výzva přišla z dispečinku Záchranné zdravotnické služby Olomouckého kraje.

Kvůli komplikovanému terénu a náročnému transportu na místo vyrazilo pět horských záchranářů z Ovčárny, Karlovy Studánky a Červenohorského sedla. "Na místě jsme našli zraněnou ženu s manželem. Na zledovatělé cestě uklouzla a její pád skončil asi o dva metry níž ve svahu. Nohu měla bolestivě zlomenou v kotníku. Zafixovali jsme ji a podali tišící lék, který zraněné ženě pomohl od bolesti," popsal záchranář Jiří Hejtmánek.

Zdejší terén je zalesněný, nefoukal však vítr, tak se záchranáři domluvili s leteckou službou z Ostravy na transportu. Zraněnou ženu přenesli několika set metrů na nosítkách na vhodnější místo, kde pomocí dýmovnice signalizovali vyzvednutí. K ženě se z vrtulníku spustil lékař, poskytl jí další ošetření a v podvěsu ji transportoval na místo, kde ji bylo možné přeložit na palubu.

"Do Údolí Bílé Opravy nyní turistům chodit nedoporučujeme. Cesty jsou zledovatělé a pohyb na nich bez nesmeků na nohách je nebezpečný," nabádá turisty k opatrnosti náčelník Horské služby Jeseníky Vítězslav Kaller.

Ohodnoť článek

Foto Horská služba ČR

Štítky zranění, žena, led, stezka, pád, kotník, zlomenina, vrtulník, transport, Jeseníky, horská služba, Ostrava, Opava, Olomoucký kraj, Karlova Studánka, Ovčárna, Červenohorské sedlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Ženu, která si na zledovatělé stezce zlomila kotník, musel z Jeseníků transportovat vrtulník  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.