Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Prostějov schválil dotaci dva miliony pro zkrachovalý Národní dům. Takhle to dál nejde, zlobí se opozice

Restaurace a kavárna v Národním domě v Prostějově se na začátku dubna uzavřely, nyní však spolknou další dva miliony korun. Dotaci schválilo městské zastupitelstvo. Podle opozice prodělečnému provozu nepomůže ani plánované sloučení s divadlem, město by ho mělo pronajmout soukromému investorovi.

"V minulosti jsem několikrát navrhl, aby restaurace byla pronajata soukromému provozovateli, který by se postaral o to, aby začala vydělávat. Vedení města se ale opět rozhodlo jít jinou cestou. Restaurace se stane součástí Městského divadla, její ztráta se účetně schová v provozu příspěvkové organizace, takže to nebude tolik na očích. Do zanikající obecně prospěšné společnosti město na závěr nalije ještě dva miliony na umoření ztráty, čímž se podpora ztrátového provozu za poslední roky vyšplhá na neuvěřitelných 6,5 milionu korun."
zastupitel města Martin Hájek (Na rovinu!)

Dotaci necelé dva miliony korun pro zkrachovalý Národní dům městské zastupitelstvo schválilo dnes. Rodinné stříbro a chloubu města prostějovská radnice nedokázala udržet v provozu, prodělečné zařízení se zavřelo začátkem dubna.

Vedení radnice nyní přišlo s plánem, že restauraci sloučí s městským divadlem, které sídlí ve stejné budově. Město již začalo hledat manažera nové organizace, který by pod sebou měl divadelního ředitele a provozního. Slibuje si ušetření nákladů. Na likvidaci obecně prospěšné společnosti Národní dům, která restauraci neúspěšně provozovala, však potřebuje dva miliony korun.

"Jde o peníze, které v podstatě spálíte v krbu. Zvažte, až pro tuto dotaci budete zvedat ruku, že to nejsou vaše peníze, ale peníze daňových poplatníků," vyzýval marně zastupitelstvo člen opozice Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Primátor Prostějova František Jura (ANO) poslední z dlouhé řady dotací pro Národní dům obhajoval. "Po ukončení zimní sezony jsme bohužel museli konstatovat, že finanční výsledky nejsou takové, jaké jsme očekávali. Například jen odstupné a poplatky pro šestnáct zaměstnanců dělají přes dva miliony korun," vysvětlil primátor. Podle něho nelze divadlo od restaurace oddělit, a proto se radnice celou dobu snažila provoz udržet. 

Restaurace v prostějovském Národním domě se zavírá, důvodem jsou vysoké náklady. Město řeší, co dál

Ikonická restaurace a kavárna v prostějovském Národním domě se zavírá, důvodem jsou vysoké náklady. Radnice nyní řeší, co dál, jednou z možností je sloučení s divadlem. Řada Prostějovanů si secesní památku a dominantu města bez restaurace...

Ředitel obecně prospěšné společnosti Národní dům a městský zastupitel za SPD Martin Křupka krach podniku vysvětloval covidovými restrikcemi, úbytkem zákazníků, energetickou krizí, a to vše ve spojení s vysokými náklady. "Jde o členité, vysoké prostory, kde se musel zajišťovat běžný provoz, ale i velké akce a plesy. Kroky, které město dělalo, byly v daný moment správné, ale ukázalo se, že už není možné tento obrovský gastronomický provoz nechat fungovat ve stejném režimu," tvrdí Křupka.

Se sloučením restaurace a divadla však opozice nesouhlasí.

"Je pravda, že je to luxusní prostředí, luxusně vybavené, které bohužel neprosperovalo. Tím, že se z toho stane příspěvková organizace, ovšem prosperovat nezačne. Celou dobu tvrdím, ať se to pronajme. Jsem přesvědčen, že jediný důvod, proč to vedení města nechce pronajmout, je ten, že by se ukázalo, že to někdo umí. Nekonečné nalévání peněz není řešením," argumentuje zastupitel Ošťádal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Národní dům Prostějov

Štítky Národní dům, krach, dotace, sloučení, divadlo, radnice, Prostějov, restaurace, František Jura, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov schválil dotaci dva miliony pro zkrachovalý Národní dům. Takhle to dál nejde, zlobí se opozice  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.