Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Protipovodňová ochrana Troubek je o krok blíž. Olomoucký kraj má připravené memorandum

Memorandum o spolupráci při budování chystaných protipovodňových opatření u obce Troubky na Přerovsku bude schvalovat krajské zastupitelstvo. Na ochraně by se měla podílet obec Troubky společně s hejtmanstvím a Povodím Moravy. Troubky nedaleko soutoku Moravy a Bečvy se staly symbolem ničivých záplav v roce 1997.

Návrh memoranda je postaven na tom, že 85 procent nákladů na stavbu protipovodňové ochrany Troubek pokryje dotace ministerstva zemědělství. Obec Troubky společně s hejtmanstvím zaplatí dohromady 1,6 milionu korun za projektovou dokumentaci pro vydání společného povolení. Troubky budou s hejtmanstvím jednat i o případné finanční spoluúčasti na samostatné stavbě protipovodňové ochrany.

Projekt počítá se stavbou nových ochranných hrází, které spolu s nynějšími hrázemi u Bečvy a Malé Bečvy vytvoří kolem Troubek ochranné protipovodňové opatření. Obec v roce 2015 schválila protipovodňová opatření navržená státním podnikem Povodí Moravy. Zajistit je má hrázový systém v délce 6177 metrů. Náklady byly před několika lety odhadovány na 400 milionů korun. Troubky vykupují pozemky od roku 2017, obec za ně zaplatila už několik milionů korun.

Součástí plánovaných protipovodňových úprav v okolí Troubek jsou také mobilní hrazení, která budou například v místě křížení valu se silnicemi, přeložky inženýrských sítí a závlahového potrubí, odvodňovací příkopy, mobilní čerpadla včetně dieselových agregátů či stavidlo na otevřeném odvodňovacím kanále.

Troubkám konečně svitla naděje na protipovodňovou ochranu. Čtvrtstoletí po zničujících povodních

V roce 1997 se Troubky nad Bečvou na Přerovsku staly symbolem ničivých povodní, které zasáhly celou Moravu. Obec na soutoku Moravy a Bečvy dodnes nemá protipovodňovou ochranu. Nové dotační tituly nyní dávají šanci, že se věci po více než...

Koryto Bečvy je v okolí Troubek nyní schopné pojmout dvacetiletou povodeň, plánovaná ochrana je koncipována na stoletý průtok vody. Odborníci upozornili na to, že kvůli mocným vrstvám štěrkopísku v místním podloží musí být hráze doplněny speciálními studněmi a podzemními těsnícími stěnami, které zabrání prolomení podloží pod hrázemi.

Do obce Troubky, ve které žije kolem 2000 obyvatel, vtrhla voda 7. července 1997 večer a srovnala se zemí víc než polovinu domů. V troskách zemřelo devět lidí. Následně bylo nutné zbourat 335 stavení a o střechu nad hlavou přišla polovina obyvatel. Škody dosáhly 700 milionů korun. V obci bylo poté postaveno na 200 domů. Povodně postihly Troubky i na jaře roku 2010.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto povodne97.cz/Jiří Kopáč

Štítky záplavy, Troubky, Olomoucký kraj, protipovodňová ochrana, Bečva, Povodí Moravy, Morava, okres Přerov, Malá Bečva, memorandum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protipovodňová ochrana Troubek je o krok blíž. Olomoucký kraj má připravené memorandum  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.