Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Trénink v ohnivém pekle. Hasiči z Hané ukázali unikátní záběry z flashover kontejneru

Fyzicky i psychicky nebývale náročný výcvik v uzavřeném prostoru takzvaného flashover kontejneru natočili hasiči v tréninkovém středisku v Hamrech na Prostějovsku. Členové profesionálních i dobrovolných jednotek se na polygonu připravují na situace, u kterých nechybí obrovský žár, hustý dým či jedovaté plyny.

Aby hasiči dokázali obstát v nepřívětivém prostředí zasaženém požárem, absolvují povinně výcvik ve flashover kontejneru. „Jde o polygon, v němž se simulují reálné podmínky při požárech v uzavřených prostorech. V našem Středisku praktického výcviku pozorují profesionální i dobrovolní hasiči v trenažeru nejen rozvoj požáru a jeho chování v různých fázích, ale také nacvičují bojovou taktiku,“ vysvětluje mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

V současné době je u HZS Olomouckého kraje jmenováno 23 lektorů pro výcviky ve flashover kontejneru a ročně se zde proškolí stovky hasičů z Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje. „Výjimkou ovšem nejsou ani výcviky pro kolegy ze zahraničí,“ podotkla Balážová.

Flashover kontejner je soubor prvků sestavených do systému, který dovoluje simulovat reálné podmínky při požáru v uzavřeném prostoru. Jedná se o systém sestavený z běžných ISO kontejnerů o rozměrech šest krát dvanáct metrů. „Jednotky požární ochrany v nich mohou nacvičit taktiku a vedení zásahu při požárech v podmínkách celkového vzplanutí,“ doplnila mluvčí.

Středisko v Hamrech využívají hasiči pro praktické výcviky profesionálních a dobrovolných hasičů, unikátní flashover kontejner zde slouží tréninku od roku 2006. Část přípravy hasičů probíhá také na polygonu na prostějovské stanici, tamní výcvikové zázemí z 80. let minulého století je ale už zastaralé. Tréninkové prvky by se měly v budoucnu soustředit do lokality Hamry. Vybudování dalších součástí výcvikového polygonu je ve fázi příprav, Olomoucký kraj by měl na tento projekt uvolnit takřka deset milionů korun. „Polygon bude vybavený moderními monitorovacími bezpečnostními prvky, součást bude zátěžová komora i silová místnost,“ vyjmenovala mluvčí Balážová část vybavení, které by zde měli hasiči využívat. Středisko by mělo mít i výcvikové prvky, které na prostějovském cvičišti nejsou.

Jaké jevy sledují hasiči uvnitř kontejneru?
Flashover
Je to situace, kdy dojde k náhlému vzplanutí všech hořlavých materiálů v celém prostoru hořící místnosti najednou. Hlavní příčinou tohoto jevu je současné zahřátí všech hořlavých hmot v místnosti zplodinami hoření na takovou teplotu, při níž uvolňují ze svého objemu hořlavé plyny a páry.
Rollover, jinak flameover
Vzniká, když se shromáždí větší množství hořlavých plynů v počáteční fázi požáru u stropu hořící místnosti. Tyto velmi zahřáté plyny jsou vytlačovány zplodinami hoření z hořící místnosti do okolí, kde se mísí se vzdušným kyslíkem. Jestliže koncentrace hořlavých plynů dosáhne mezi hořlavosti, dojde k jejich vznícení a rychlému rozšíření požáru.
Backdraft
Po fázi volného rozvoje může při požáru v uzavřené místnosti dojít k takovému poklesu koncentrace kyslíku ve vzduchu, že není možné další plamenné hoření. Hořící místnost je zcela zaplněna hustým kouřem. Teplota v místnosti může dosahovat až 500 stupňů Celsia, tlak vzduchu rychle roste. Vlivem intenzivního sálavého tepla dochází k uvolňování výbušných plynů (např. metanu) z předmětů v zasažené místnosti. Backdraft vznikne, když do místnosti vnikne čerstvý vzduch s normální koncentrací kyslíku. Vniklý vzduch naředí směs horkých plynů pod horní mez výbušnosti. Nic pak nebrání výbuchu směsi hořlavých plynů a par v zasažené místnosti.
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, požár, výcvik, flashover kontejner, Olomouc, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Trénink v ohnivém pekle. Hasiči z Hané ukázali unikátní záběry z flashover kontejneru  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.