Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

FOTOGALERIE: Prostějovské kino Metro skrývá protiatomový kryt. Vešlo by se sem devět stovek lidí

Prostějovské kino Metro 70 tvoří protiatomový kryt, který zde vybudovat minulý komunistický režim. Na několik dní by zařízení poskytlo ochranu a zázemí asi devíti stovkám lidí. Dekontaminační komory, záchody a filtrace vzduchu jsou dodneška funkční.

V předsálí prostějovského Metra jsou vidět masivní ocelová vrata. Před lety zde bylo škaredé dřevěné obložení, které vedení kina nechalo odstranit. Dnes se tak návštěvníci mohou na vlastní oči přesvědčit, že je zde protiatomový kryt.

Masivní ocelové dveře mohou sál a další zařízení uvnitř v případě nebezpečí hermeticky uzavřít, menší ocelové dveře slouží jako vstup do dekontaminačních komor. Za nimi jsou dvě menší místnosti, kde jsou sprchy. Uvnitř je také prostorné a plně funkční sociální zařízení nebo například strojovna vzduchotechniky a filtrace vzduchu. Kdyby vypadla elektřina, zařízení by šlo pohánět ručně, jsou na to připravené speciální kliky.

Traduje se, že biograf si naproti tehdejšímu okresnímu výboru KSČ, aby to měli blízko, nechali na přelomu 60. a 70. let minulého století postavit jako protiatomový kryt tehdejší komunističtí pohlaváři. Z výboru dokonce do Metra prý vedla tajná podzemní chodba.

"Nevím, kde se ta fáma vzala, ale koluje už dlouho. Opravdu to tak není, jsou tady jen nouzové východy po stranách ze sálu, nic dalšího. Co jsem zjišťoval, tak jedním z důvodu výstavby bylo také to, že v okolí jsou tři základní školy. Kryt je pro devět set lidí, je plně funkční, na všechno jsou revize, ale příprava by trvala nějakou dobu. Kryt má veškeré příslušenství na to, aby zde lidé přežili asi tři dny. Je zde například i zásobník na vodu o kapacitě dvanáct kubíků," vysvětlil zaměstnanec kina Michal Richter.

Budova je v mnoha směrech ojedinělá a představuje kvalitní architekturu ze sklonku 60. let 20. století. Objekt se stavěl v letech 1965 až 1969 podle projektu brněnského architekta Zdeňka Michala. Budova má na Moravě svou kopii, kino Hvězda v Uherském Hradišti.

Kryt v prostějovském biografu se čas od času otevírá veřejnosti, dnes se sem lidé mohli podívat v rámci akce Brány památek dokořán. Příští týden následuje prohlídka divadelních a spolkových prostor prostějovského Národního domu.

Šumperské kino Oko projde rekonstrukcí, získá i komorní a komfortnější kinosál Očko

Ještě atraktivnější podmínky pro příznivce filmů nabídne šumperské kino Oko. Hojně navštěvované kulturní zařízení projde rekonstrukcí prvního patra, kde vznikne komornější kinosál. Investice rozpočtovaná přibližně na 18 milionů korun zahrnuje...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky kino, Metro, kryt, Brány památek dokořán, Michal Richter, KSČ, Národní dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Prostějovské kino Metro skrývá protiatomový kryt. Vešlo by se sem devět stovek lidí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.