Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Hejtmanství má zájem o Hanácká kasárna v centru Olomouce. Na využití historické budovy chystá studii

Olomoucký kraj vyčlení milion korun na průzkumy a studii ohledně rekonstrukce a možného využití Hanáckých kasáren v Olomouci. Hejtmanství nyní jedná se státem o bezúplatném převodu rozlehlé budovy v historickém centru Olomouce, kterou se stát marně snažil prodat.

Hanácká kasárna využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdná. Budova má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Původně se uvažovalo o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, které nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla. Od loňského jara v části budovy funguje krajské asistenční centrum na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, kterou vojensky napadlo Rusko.

Krajské zastupitelstvo schválilo aktualizovaný plán investic na letošní rok, ve kterém je vyčleněn milion korun na průzkumy a studii ohledně rekonstrukce a možného využití Hanáckých kasáren. O budovu projevil Olomoucký kraj zájem už v roce 2014, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny, kanceláře pro organizace zajišťující evropské dotace i prodejnu regionálních potravin. Hejtmanství od záměru nakonec upustilo, nyní ho opět zvažuje.

Olomoucký kraj připravuje žádost pro získání Hanáckých kasáren

Historická budova Hanáckých kasáren v centru Olomouce by mohla přejít do majetku Olomouckého kraje. Zájem o rozhlehlou stavbu z 19. století potvrdil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek s tím, že kraj připravuje žádost o bezúplatný převod....

Krajský radní Petr Lysek (Piráti a STAN) zastupitelům řekl, že letos je naplánováno provedení stavebně-technického průzkumu budovy a zpracování studie využití nemovitosti. "V následujících letech poté naváže zpracování projektové dokumentace na vlastní rekonstrukci objektu," podotkl Lysek.

Oprava památkově chráněné budovy bude nákladná. Podle odhadu z roku 2020 by stála zhruba 815 milionů korun. Většina místností v Hanáckých kasárnách navíc podle tehdejší zprávy pro vládu není kvůli vysokým stropům a tvaru vhodná jako kancelářské prostory. Vláda proto schválila prodej této budovy. Státu se ale nepodařilo nemovitost prodat. Majetkový úřad také jednal s Univerzitou Palackého v Olomouci, která dříve projevila předběžný zájem o přímý nákup tohoto areálu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Hanácká kasárna, Olomouc, Olomoucký kraj, průzkum, rekonstrukce, Rusko, Ukrajina, Univerzita Palackého v Olomouci, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství má zájem o Hanácká kasárna v centru Olomouce. Na využití historické budovy chystá studii  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.