Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Olomoucký kraj připravuje žádost pro získání Hanáckých kasáren

Historická budova Hanáckých kasáren v centru Olomouce by mohla přejít do majetku Olomouckého kraje. Zájem o rozhlehlou stavbu z 19. století potvrdil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek s tím, že kraj připravuje žádost o bezúplatný převod. Objekt nyní patří státu, transakci by musela posvětit vláda.

„Budeme podávat přes Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových žádost o bezplatný převod tohoto majetku ve prospěch Olomouckého kraje. Dokument musí obsahovat výčet bodů, které jsou takzvaně ve veřejném zájmu. Aby stát vyhodnotil, že je opravdu vhodné tento převod uskutečnit,“ informoval hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN).

Právě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se budovu pokoušel v uplynulých letech čtyřikrát prodat v aukci. Od letošního března slouží část budovy potřebám KACPU, tedy Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině.

Aktuální i budoucí využití tvoří argumenty pro převedení budovy do vlastnictví Olomouckého kraje. „Jako veřejný zájem se v dokumentu uvádí například záležitosti, které už nyní v Hanáckých kasárnách fungují. Jde třeba o sklady potravinové banky nebo o centrum pro ukrajinské uprchlíky. Dále by zde mohlo být re-use centrum, depozitáře pro muzea nebo by zde mohla vzniknout komunitní centra. Máme domluvenou také určitou spolupráci s městem Olomoucí. Všechno dáváme do velkého balíku, který potom předložíme státu,“ vysvětluje hejtman Suchánek.

FOTOGALERIE: Olomoucká náplavka je po kolaudaci otevřená. Stavba u Moravy ještě pokračuje

Po kolaudaci už je veřejnosti přístupná náplavka u řeky Moravy mezi mosty na Masarykově třídě a ulici Komenského. U dvou ze tří schodišť ještě probíhají finální úpravy nábřeží, stavbaři dokončují vyhlídkové terasy.

 

O tématu Hanáckých kasáren informovali zástupci hejtmanství i ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), který olomouckou budovu na začátku týdne i navštívil. „Vše máme připravené, příslušný úřad potom bude tuto žádost předkládat vládě. Je dobře, že se o to zajímal i ministr Jurečka. Bude jedním ze spolurozhodovatelů v otázce, jestli budovu stát kraji přiklepne, nebo ne,“ podotkl Josef Suchánek.

Velikost budovy a její stav s sebou do budoucna nese obrovské masivní na opravy či komplexní rekonstrukci. To však v následujících letech podle hejtmana není ve hře. „Nemůžeme se teď tvářit, že tam budeme stěhovat krajský úřad. Náklady na rekonstrukci se nyní odhadují na miliardu až miliardu a půl. To nejsou peníze, které bychom teď mohli odkudkoliv vzít a ještě je navíc využít pro potřebu krajského úřadu. Ani to tak nechceme. Budeme se tam snažit rozjíždět zmiňované nízkonákladové aktivity. Díky novým, méně striktním, pravidlům převodu státního majetku na kraje či obce na to máme několik let. To je naše záchrana, měli bychom mít větší časový prostor na seznámení se s budovou a citlivější přípravu budoucích kroků,“ tvrdí Suchánek.

Hlubočky mají letos otevřít prodlouženou sjezdovku. V plánu jsou další navážky zeminy a lanovka

Už od letošní zimní sezony by měli lyžaři a snowboardisté vyrazit na prodlouženou sjezdovku v Hlubočkách u Olomouce. Po takřka deseti letech navážení zeminy a dalšího materiálu je kopec delší o sto metrů, terénní úpravy s využitím mnoha tisíců...

 

Myšlenku bezúplatného převodu kasáren pod kraj by podpořil také krajský radní pro kulturu a památkovou péči Jan Žůrek (Spojenci). O využití budovy již kraj jednal například se zástupci města, univerzity nebo muzeí. „Dobře víme o prostorových nárocích Vlastivědného muzea v Olomouci a Archeologického centra Olomouc, které nutně potřebují nové depozitáře, restaurátorské, badatelské a digitalizační pracoviště a připravují projekt excelentního výzkumného centra archeometrie. Pro dvě třetiny nebo tři čtvrtiny objektu má tedy kraj využití," potvrdil před nedávnem na sociálních sítích Žůrek.

Hanácká kasárna využívala 170 let armáda, od roku 2013 jsou prázdná. Budova Hanáckých kasáren má kancelářskou plochu přes dva tisíce metrů čtverečních. Původně se uvažovalo o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, jež nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla.

Areál Hanáckých kasáren byl vybudován v polovině 19. století. Památkově chráněný objekt, který tvoří čtyřkřídlá budova, převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na základě usnesení vlády v roce 2017 od ministerstva obrany. Vláda schválila jeho prodej, v dražbě se však kasárna prodat nepodařilo. Stavba je významným urbanistickým prvkem města a ukázkou klasicistního vojenského stavitelství s ojedinělou stavební i armádní historií.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, Hanácká kasárna, aukce, Olomouc, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, vláda, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Marian Jurečka, Jan Žůrek, Piráti a Starostové, Ukrajina, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivo Mráz

V článku je informace o rozloze 2000 metrů čtvereních.....nemělo by být spíš 20000?

Čtvrtek, 20. října 2022, 10:17Odpovědět

Olomoucký kraj připravuje žádost pro získání Hanáckých kasáren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.