Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Ještě naposledy na lyže: Ovčárna o víkendu ukončuje provoz sjezdovek

Ještě při posledním dubnovém víkendu si příznivci sjezdového lyžování mohou užít rozlučku se sezonou ve skiareálu Ovčárna – Praděd. V nejvýše položeném středisku v tuzemsku je na sjezdovkách dostatek sněhu, lyžovat je ale kvůli ochraně přírody možné ale pouze do konce dubna. Ostatní zimní areály v Jeseníkách ukončily provoz už přibližně v polovině března, na sezoně se podepsalo nepříznivé počasí.

Šelma upoutala porotu. Detektivní příběh sériové vraždy na Šumpersku získal cenu Magnesia Litera

V žánrové kategorii detektivek prestižní ceny Magnesia Litera slavil úspěch František Šmehlík, mladý autor žijící v Olomouci. Jeho rozsáhlý detektivní román Šelma vypráví příběh sériového vraha a spisovatel hlavní část dění zasadil do regionu...

Pozdních zimních radovánek si ještě v těchto dnech užívají na Ovčárně desítky lidí, jsou to většinou skalní příznivci lyžování nebo závodníci, kteří zde trénují. „Máme v provozu vleky B a C. Na vleku C jsou v provozu dvě sjezdovky, na béčku jedna. Přírodního sněhu je dostatek, na sjezdovkách je od 60 centimetrů do jednoho metru. Lyžovat můžeme od 15. listopadu do konce dubna na základě vládní výjimky,“ přiblížil provozovatel střediska Josef Figura. Doplnil, že letošní sezona nebyla příliš vydařená s ohledem na časté deštivé počasí, kdy nepříznivé počasí vycházelo především na víkendy a svátky.

Podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka jsou podmínky pro sjezdové lyžování na Ovčárně nyní příhodné. „Lyžovat se bude o víkendu naposledy, nyní jsou podmínky kupodivu dobré. Sníh je přimrzlý, svítí sluníčko a teploty se drží pod nulou,“ řekl Hejtmánek. Pro běžkaře však sezona v nejvýše položených částech hor definitivně skončila toto pondělí, kdy byla protažena cesta z Ovčárny na Praděd. Právě v tomto úseku se ještě uplynulý víkend dalo jezdit na běžkách, nyní tudy opět projíždějí auta. „Sněhovou pokrývku už dáváme nesouvislou. Vysněženy jsou sjezdovky, ve volném terénu je sněhu už málo. Sezona pro běžkaře už je definitivně ukončena,“ doplnil Hejtmánek.

Nejvýše položené středisko v ČR Ovčárna leží v nadmořské výšce 1440 metrů a je v národní přírodní rezervaci, proto zde platí řada omezení. Středisko musí spoléhat pouze na přírodní sníh, od ochranářů má kvůli své poloze povolen provoz pouze do konce dubna, což je právě tuto neděli.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Praděd - Figura

Štítky lyžování, běžky, počasí, hory, Jeseníky, skiareál, Praděd, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještě naposledy na lyže: Ovčárna o víkendu ukončuje provoz sjezdovek  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.