Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Demolice Franze Josefa nabírá na tempu. Historickou budovu olomoucké nemocnice srovnají bagry se zemí

Na přelomu ledna a února se rozběhla postupná demolice nejstarší budovy Fakultní nemocnice Olomouc, z pavilonu s označením B odstranili stavbaři během čtvrt roku určené součásti jako jsou střecha, okna či vnitřní vybavení. Od května historická stavba už mizí rychleji, začalo bouraní s výraznějším využitím těžké techniky. Část areálu nebude v těchto dnech k dispozici pro pěší.

Jedna z dominant areálu olomoucké fakultní nemocnice vstoupila do fáze takzvané strojní demolice. „Práce probíhají podle plánu. V tuto chvíli je dokončeno odstranění krovu včetně krytiny, výplní otvorů, vnitřních instalací i všech povlakových krytin. Celkově je objekt takzvaně odstrojen,“ shrnul situaci mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

S aktuálním postupem bourání souvisí také omezení pohybu lidí v okolí takřka sto třicet let staré stavby. „Kvůli zajištění bezpečného odstupu od demolované části objektu a pohybující se těžké techniky dočasně uzavřena od 16. do 22. května 2023 část chodníku v ulici I. P. Pavlova. Chodci mohou využít chodník na protější straně ulice u lékárny, tedy budovy s označením Z,“ upozornil mluvčí nemocnice.

VIDEO: Medaile s císařovnou Sisi i dobové plány. Demolice budovy v olomoucké nemocnici přinesla překvapivý objev

Když při postupné demolici nejstarší budovy Fakultní nemocnice Olomouc pracovníci opatrně vybourávali ze zdi mramorovou pamětní desku, čekal na ně nečekaný objev. Ve stěně stavby přezdívané Franz Josef byla ukrytá časová schránka z roku 1896, kdy...

Ačkoliv řada lidí nesdílí názor na vhodnost demolice historické budovy, která více než sto let sloužila pacientům, podle analýz nemocnice je tento krok nejvhodnější pro rozvoj péče poskytované největším zdravotnickým zařízením na střední Moravě.

„Historicky se přemýšlelo, zda tuto první budovu, která byla odrazovým můstkem pro vznik celého areálu nemocnice, nějakým způsobem zachovat. Ale opravdu stojí v centru nemocnice a je potřeba, aby v tomto místě byly integrovány intenzivní či operační budovy. Architektonická a funkční hodnota této budovy není tak velká, aby převážila nad demolicí a výstavbou nového objektu,“ řekl před zahájením demolice ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík.

Bourací práce za více než 17 milionů korun včetně následných terénních úprav by měly být hotové na začátku září. Bez větších prodlev pak nemocnice doufá v zahájení obří investiční akce v podobě výstavby nového pavilonu. Ten bude svou celkovou hmotou ještě rozsáhlejší než právě demolovaná rozlehlá stavba.

„Do nového pavilonu B se přestěhují kompletně čtyři kliniky, a to neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. Své provozy do něj rozšíří také urgentní příjem, Radiologická klinika, centrální operační sály a Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. V budově vznikne mimo jiné deset operačních sálů, tři sály pro jednodenní chirurgii se zázemím pro dospávání a jednotka intenzivní péče pro jmenované lůžkové obory,“ přiblížil plány se superpavilonem ekonomický náměstek ředitele FN Olomouc Tomáš Uvízl. Pokud nedojde ke komplikacím, předpokládá vedení nemocnice dokončení nového středobodu zdravotnického zařízení přibližně za čtyři roky, o náklady okolo čtyř miliard korun se nemocnice podělí se státem.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky nemocnice, Olomouc, demolice, Franz Josef, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demolice Franze Josefa nabírá na tempu. Historickou budovu olomoucké nemocnice srovnají bagry se zemí  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.